Volledig scherm
© ANP/Koen van Weel

Bietencampagne verdwijnt nooit uit West-Brabant

DINTELOORD / STAMPERSGAT - Op tradities gebouwd. Bij suikerfabriek Suiker Unie mochten vorige week de medewerkers, die toe zijn aan hun laatste campagne de kalkoven aansteken. Als een soort Olympische vlam geven de aanstaande gepensioneerden daarmee het startsein voor de nieuwe campagne.

Die gaat volgens plantmanager Luc Kroes zo'n 110 dagen duren. Hij merkt dat veel mensen denken dat het de laatste campagne in zijn huidige vorm gaat worden.

"Dat is een misvestand. We opereren vanaf oktober 2017 niet meer onder Europees regime. De suikerprijs is niet langer gelimiteerd, wij kunnen gaan concurreren op de wereldmarkt. Maar daarmee verandert de campagne niet wezenlijk. Hij zal hooguit wat langer gaan duren, maar het blijft altijd een afgebakende periode met daartussen voldoende tijd voor onderhoud aan de fabriek."

Toch gaat de bedrijvigheid op het bedrijf aan de Noordzeedijk nabij Stampersgat verder dan de maanden september tot en met januari. Zo begint in maart de raffinage van het zogeheten diksap.

Speciaal daartoe zijn de afgelopen jaren drie enorme diksaptanks gebouwd. Het opgeslagen diksap wordt in ongeveer vijf weken tijd verwerkt tot kristalsuiker. Volgens Kroes draagt de diksapproductie bij tot verdere flexibilisering van zijn bedrijfstak.

De derde diksaptank is overigens pas in november klaar.

Ook het nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingspand voor Cosun nadert haar voltooiing. Het personeel verhuist eind dit jaar van het Roosendaalse laboratorium aan de Kade naar Dinteloord.

Maandagmorgen vroeg arriveerden de eerste peeënwagens op de bietenontvangst. Door het natte voorjaar wordt een iets lagere opbrengst verwacht dan normaal.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
767 stemmen