Volledig scherm
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Bezoekersrecord voor monumentendag in Breda

BREDA - Bij het record moet aangetekend worden dat het pas het tweede jaar is dat er zowel op zaterdag als op zondag een vol programma gepland staat. Vorig jaar telde de organisatie ongeveer 27.000 bezoekers.

De Open Monumentendag kent een landelijk bepaald, jaarlijks wisselend thema. Dit jaar was dat 'Iconen & symbolen'. In de Sint-Antoniuskathedraal leidt een gids bezoekers langs enkele voorbeelden. "Zo staan de planten in de glas-in-lood-ramen voor de zuiverheid van de maagd Maria", zegt Carla Jansen van de organisatie.

In het houtsnijwerk zijn de typische symbolen voor de vier evangelisten te zien: de engel, de stier, de leeuw en de adelaar staan respectievelijk voor: Matteüs, Lucas, Marcus en Johannes.

Daarnaast passeren allerhande kleine wetenswaardigheden de revue. Zo blijken de kapitelen bovenaan de stenen zuilen gewoon gemaakt van beschilderd papier-maché. Breda kent veel meer dan enkel de 39 deelnemende monumenten (de stad telt 501 geregistreerde rijksmonumenten).

Per jaar wordt dan ook een selectie gemaakt van monumenten die opgenomen worden in het programma. Met uitzondering van de Grote Kerk en het Begijnhofje. "Die zijn zó duidelijk Breda, die komen altijd terug op de lijst", aldus Jansen.

Lees maandag meer over de Open Monumentendag in BN DeStem of via Blendle

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
583 stemmen