Volledig scherm
© Bert Jansen

Bezetting vrijwillige brandweer West-Brabant redelijk op orde, leegloop in Etten-Leur

BREDA – De vrijwilligers bij de brandweer in Midden- en West-Brabant lopen niet, zoals in sommige delen van Nederland, massaal weg. De brandweer in deze regio kreeg er sinds 2013 zelfs 34 bij. Wel zijn er bezettingsproblemen in Etten-Leur. Hier zijn zes plaatsen niet opgevuld.

In heel Nederland zijn er sinds 2010 1.600 vrijwillige brandweerlieden minder. De Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV) luidde daarom de noodklok, omdat de opkomsttijd in het geding zou zijn. “Wij herkennen ons absoluut niet in dat beeld”, zegt plaatsvervangend regionaal commandant Gert-Jan Verhoeven. “Ik niet, de ondernemingsraad niet en ook de vrijwilligers niet. Het is bij sommige posten moeilijker om mensen te krijgen, dat klopt, maar het is voortdurend een punt van aandacht. Volgende week kan het plaatje met vrijwilligers er weer heel anders uitzien. Wij moeten nu anticiperen op het feit dat over twee jaar de oudere vrijwilligers ermee stoppen. De opleiding duurt namelijk bijna twee jaar.”

Onderbemand
​In totaal zijn twaalf posten op papier onderbemand. Het pijnpunt is de kazerne in Etten-Leur. Deze post heeft zes brandweerlieden minder dan er volgens de formatie nodig is. Dat is al zo sinds 2014. “Maar dat wil absoluut niet zeggen dat we niet meer kunnen uitrukken”, zegt de commandant. “Op papier hanteren wij een ruime marge. Op één wagen gaan zes brandweerlieden. Omdat we met vrijwilligers werken, rekenen we met een factor drie, want niet iedereen kan altijd bij een uitruk aanwezig zijn. Er zijn brandweerregio’s die rekenen met een factor twee of tweeënhalf. Momenteel hebben we zeventig nieuwe vrijwilligers in opleiding.”

Uitrukken
Ook in Dorst is het lastig om voldoende vrijwilligers te vinden. Het team daar heeft vier vacatures. “Toch hebben ze hier nooit een probleem met uitrukken, omdat ze er altijd zijn. Het is een fanatieke club. Ze zijn vaak in een deel van Breda eerder dan onze beroeps. Dat heeft natuurlijk met hun locatie te maken, maar ook met hun gedrevenheid.”

Per jaar rukt de brandweer in Midden- en West-Brabant circa 11.000 keer uit. Vorig jaar gebeurde het enkele keren dat collega’s moesten uitrukken omdat op een post onvoldoende vrijwilligers waren of de wagen van een brandweerkazerne al naar een andere uitruk was. “Ik schat dat dit minder dan twintig keer is gebeurd. De brandweer komt dan natuurlijk nog wel ter plaatse, maar moet van een andere kazerne komen en dat kost iets meer tijd.”

Overbezet
De brandweer kent elf posten die overbezet zijn. Met name Dongen springt er in positieve zin uit. Daar zitten acht vrijwilligers te veel. “Soms hebben we een stop, maar we kijken vooral naar het grotere geheel. Hoe ziet het plaatje er over twee, drie jaar uit?”, zegt Verhoeven. “Hoeveel mensen stoppen dan?”

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
787 stemmen