Volledig scherm
foto ANP

Bewoners langs spoor in Bergen op Zoom krijgen nul op rekest van ProRail

BERGEN OP ZOOM - Bewoners langs het spoor kunnen fluiten naar extra gevelisolatie om hun woningen te beschermen tegen geluidsoverlast van passerende treinen.

Volgens ProRail blijft het geluid onder de normen, die in 2012 onherroepelijk zijn vastgesteld. "Het gemiddelde over een etmaal blijft onder die grens. We volgen hier gewoon de regels."

Onlangs werd duidelijk dat van de 200 onderzochte huizen langs de Parallelweg en Brouwerijbaan er slechts elf in aanmerking komen voor gevelisolatie. Een aantal omwonenden tekende hier bezwaar tegen aan. Die zaak kwam maandag voor bij de commissie voor de bezwaarschriften.

Chris Kees van de Parallelweg heeft namelijk grote twijfels bij de metingen die zijn uitgevoerd op zijn gevel. Volgens dat onderzoek is de geluidsbelasting bij hem binnen 39,5 decibel. "Maar ik heb zelf binnen gemeten en ik kwam uit op 59 decibel." Volgens een vertegenwoordiger van ProRail wordt er echter een andere rekenmethode gehanteerd. "Wij meten het geluidsniveau buiten en berekenen vervolgens wat de gevel tegenhoudt." Daarbij baseert ProRail zich op gemiddelde overeen etmaal, terwijl Kees volgens ProRail alleen de pieken heeft geregistreerd.

Lees meer in BN DeStem, editie Bergen op Zoom van woensdag.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
614 stemmen