Volledig scherm
Pastoor Hans van Geel van de Sint Annaparochie in Steenbergen. © Foto: Ramon Mangold/ Pix4Profs

Beveiliging kerken in West-Brabant, 'Je wilt toch geen bodyguard voor Gods deur?' (stelling)

STEENBERGEN / OUDENBOSCH - Moeten de kerken in Nederland beveiligd worden na de moord op een pastoor in Frankrijk? Nee, zeggen geestelijken in West-Brabant. "Dit drama mag ons niet bang maken: dit moet ons juist samenbrengen."

Bang, nee dat is pastoor Hans van Geel (54) niet na de gruwelijke moord op zijn bejaarde Franse collega, père Jacques Hamel. Ruim dertig jaar ouder, door extremisten gegijzeld en de keel doorgesneden in zijn eigen kerk, in bijzijn van enkele nonnen en gelovigen uit Saint-Etienne-du-Rouvray.

De Steenbergse pastoor heeft er in 'zijn' Gummaruskerk op die dramatische dinsdag wel aandacht aan besteed. "Nota bene op 26 juli, de feestdag van Sint Anna, onze patroonheilige, moeder van de heilige maagd. Die mis in Frankrijk was ook voor haar bedoeld. Natuurlijk kunnen we voor zo'n gruwelijke gebeurtenis onze ogen niet sluiten, hebben wij in het openingswoord en voorbede gezegd. Maar het mag ons niet bang maken: dit moet ons juist samenbrengen."

Waar landelijk in de bisdommen wordt nagedacht over eventuele veiligheidsmaatregelen en de Rooms-Katholieke Kerk de bezoekers adviseert zondags goed op te letten wie er binnenkomt, zou pastoor Van Geel de deuren juist wagenwijd open willen gooien.

"Helaas gaat dat al jaren niet meer, omdat er altijd lieden zijn die zich zaken willen toe-eigenen. Juist nu is samen bezinnen op wat er rond om ons aan de hand is zo belangrijk. Katholieken, protestanten, moslims... juist nu zouden we saamhorigheid moeten tonen. In onze kerken de stilte en de rust zoeken en een kaarsje voor elkaar opsteken."

Lees donderdag veel meer in BN DeStem

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
EINDE
2-3
ExcelsiorEXC
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-0
FeyenoordFEY
away logo
home logo Willem IIWIL
EINDE
1-1
FC GroningenGRO
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
1-2
PSVPSV
away logo

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1118 stemmen