Volledig scherm
Een van de kiosken op het station. Aanvankelijk zouden de kiosken verdwijnen. Nu zijn ze gered

Betegelde kiosken station Breda in najaar open; geen doorkijk oude tunnel

BREDA - De twee betegelde kiosken op de perrons van het station van Breda gaan in het najaar weer open.

Het geelzwarte tegelkunstwerk van de hand van kunstenaar Peter Struycken wordt momenteel gerestaureerd. Het is de laatste herinnering aan het oude station.

"Nostalgie", noemt Inge Rijgersberg van NS het. "De kiosken worden nu opgeknapt, maar blijven in de stijl van het vroegere station. Een stijlbreuk met de huidige architectuur? Ja, dat is het. Maar we zorgen ervoor dat het toch in het geheel past. We wilden dit kunstwerk bewaren." Door de verbouwing van het station zijn heel wat tegeltjes beschadigd geraakt. Die worden vervangen. "De tegeltjes moeten daarvoor opnieuw gebakken worden", zegt Rijgersberg. "Dat kost tijd, want het vraagt om een specifiek patroon."

De kiosken maakten deel uit van het 'totaalkunstwerk' dat Struycken in 1975 maakte voor het toen nieuwe treinstation van Breda. Dat bestond uit complexe tegelpatronen door het station heen, ontworpen door een computer. Uniek voor die tijd. De patronen kwamen onder meer terug in de voetgangerstunnel. Die oude hal ligt nog steeds verscholen onder de nieuwe perrons. Het plan bestond om deze tunnel ook zichtbaar te maken in de nieuwbouw, door een dikke glasplaat op een perron te leggen. De betegelde 'kunsttunnel' zou dan zichtbaar blijven. Dat idee is nu toch van de baan. "Het bleek praktisch niet uitvoerbaar", zegt Bertwin van Rooijen, projectmanager bij de gemeente Breda. "De oude voetgangerstunnel ligt nog altijd dicht tegen de nieuwe aan, maar het lukte niet een inkijk te maken. Ach, nu is het een mooi geschenk voor de archeologie."

Volledig scherm
© Ron Magielse/Pix4Profs

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
66 stemmen