Volledig scherm
Jaarlijks trekt de processie door Ossendrecht.

Beschrijving fatale moment Marie Adolphine even gruwelijk als tv-beelden nu

OSSENDRECHT - Marie Adolphine uit Ossendrecht is de enige heilig verklaarde martelares uit Nederland. Zondag is haar 150ste geboortedag.

Nog elke dinsdagavond is er in de aan Marie Adolphine gewijde kapel in hartje Ossendrecht een eucharistieviering, met door de bank genomen zo'n twintig bezoekers. De kapel staat op de plek van het geboortehuis van Kaatje Dierkx. Het oorspronkelijke huis is gesloopt, jaren nadat Marie Adolphine heilig was verklaard. De reden: verkeersveiligheid. Cydon van Veldhoven is als voorzitter van de Stichting Marie Adolphine sleutelhouder van het pand.

Het is niettemin een bijzondere plek. Hier heeft de latere martelares gespeeld als jong meisje. Een oude dorpspomp zorgt voor nog meer nostalgie. Een ander Ossendrecht was het toen, aldus Ad van Veldhoven, de inmiddels overleden zwager van Cydon die een boekje over de heilige schreef. "Bestrating kende het nauwelijks. Stof in overvloed bij droogte, modder na regen. De woningen waren laag, donker, vochtig en tochtig."

Pastoor Hans de Kort is zich bewust van de geschiedenis als hij de mis opdraagt in de kapel. "Het is een intieme ruimte. Samen proberen we de herinnering aan haar levend te houden."

De Kort beseft dat martelares in deze tijd een beladen woord is. Toch was Marie Adolphine dat. Een rode martelares nog wel. Iemand die haar geloofsijver met de dood moest bekopen. Op voorhand wisten de zusters franciscanessen missionarissen van Maria dat hun leven in China gevaar zou lopen. Er waren eerder slachtoffers gevallen. Toch bleven ze meer dan tweehonderd kinderen verzorgen.

Marie Adolphine leek te verlangen naar de martelaarskroon. Pastoor De Kort noemt het standvastigheid in het geloof. "Ze had kunnen vluchten. Maar ze bleef bij haar kinderen in het weeshuis. In koelen bloede is ze vermoord." De beschrijving van het fatale moment door Ad van Veldhoven is even gruwelijk als sommige tv-beelden nu. 

Mqarie Adolphine en medezusters werden in 1946 zalig verklaard.

Lees donderdag meer in BN DeStem

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
47 stemmen