Volledig scherm
Op zijn 65ste verjaardag kreeg Toine Mazairac een rollerbank. Rechts kijkt Jan Jansen toe. © Familie Mazairac

Bergse wielerkampioen Toine Mazairac: zijn leven was één grote sprint

BERGEN OP ZOOM - 50 jaar geleden, op 11 september 1966 overleed de oud-wereldkampioen (1929) en vice-Olympisch kampioen sprint (1928) na een fatale valpartij op de wielerbaan van Dortmund. 

'Is mijn vader vijftig jaar dood?" Jan Mazairac uit Bergen op Zoom reageert verrast op de vraag of hij wil meewerken aan een artikel over zijn vader Toine.

Mazairac is een bekende naam in Bergen op Zoom, van de autogarage aan de Lindebaan en daarna de Glacisstraat, tegenwoordig de Erasmuslaan. De afspraak is op het kantoor van de leegstaande garage.

"Bergen op Zoom wil dat nieuwe zaken in de binnenstad komen en niet aan de rand daarvan. Zo blijf ik hier met de lege boel zitten", zucht Mazairac als hij de plakboeken op het oude bureau van zijn vader legt. Van het autobedrijf zijn er meer foto's te vinden dan van de wielercarrière van Toine Mazairac. Wat wil je? Het was 1921 toen hij voor het eerst Nederlands sprintkampioen op de baan werd. In totaal mocht de Bergenaar deze kampioenstrui vier keer ophalen, in de acht jaar dat hij fietste.

Daarnaast werd hij nationaal baankampioen op de 30 kilometer, hij pakte zilver op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam en zijn uiteindelijke doel bereikte Toine Mazairac in 1929 toen hij in Zürich wereldkampioen sprint werd.

"Daarna is hij meteen gestopt", weet zoon Jan. "Hij wilde altijd wereldkampioen worden. Thuis in Bergen op Zoom werd vader door enorm veel mensen op het station onthaald. Iedereen wilde hem kennen. Het viel hem zo tegen dat die roem zo kort duurde. Hij stopte er meteen mee."

Lees meer in BN DeStem van dinsdag 13 september 

Volledig scherm
Volledig scherm
Tijdens zijn carrière vocht Mazairac vele sprintduels uit, zoals hier met Bernard Leene op de Rijswijkse wielerbaan. foto collectie west-brabants archief
Volledig scherm
Toine Mazairac (r) en Joep Meyer op het WK sprint van 1925 © Archief BN DeStem

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1291 stemmen