Volledig scherm
ANP

Bergenaar Klaas Otto mocht cel uit, maar zit nu toch weer vast voor nieuw strafbaar feit

*UPDATE, 19.35 UUR* BREDA / BERGEN OP ZOOM -  De voor brandstichting, afpersing en witwassen aangehouden Klaas Otto (48) kreeg vrijdag eerst van de rechter-commissaris te horen dat hij maandag naar huis mag. Er waren niet genoeg ‘ernstige bezwaren’ om de No Surrender-oprichter uit Bergen op Zoom in de cel te houden. Maar heel lang kon Otto niet genieten van dat voor hem goede nieuws. Want het Openbaar Ministerie (OM) hield hem vrijdag in zijn cel opnieuw aan op verdenking van een nieuw strafbaar feit.

Het OM wilde vrijdagavond niet zeggen wat Otto nu ten laste wordt gelegd. Zijn advocaat Erik Thomas weet ook niet op basis van welk feit zijn client weer is aangehouden. "Maar het Openbaar Ministerie gaat wel heel ver", zei hij.
Het voorlopige onderzoeksdossier van Otto telt inmiddels ruim 2.500 pagina’s.

Otto werd dinsdag aangehouden in zijn woonwagen in Bergen op Zoom op basis van twee nieuwe verdenkingen. „Hij is drie dagen lang intensief verhoord”, zegt advocaat Erik Thomas.

Zijn cliënt wordt ervan verdacht dat hij opdracht heeft gegeven voor brandstichting in 2012. In dat jaar ging het huis van een voormalige vriend van Otto aan de Julianastraat in Halsteren in vlammen op.
De politie pakte de brandstichter, die werd veroordeeld. De man wees aanvankelijk ‘Knor’ aan als de opdrachtgever. Knor is de bijnaam van Otto. De brandstichter trok die verklaring later weer in, zegt advocaat Thomas.

De verdenking van afpersing en mishandeling komt uit België. Otto zou een man uit Poppel hebben afgeperst. Vorig jaar schoot deze Belg hem met een vuurwapen door zijn nek, toen hij aan de voordeur stond. Otto raakte slechts lichtgewond. Hij ontkent de afpersing en mishandeling. De Belg zou wel een schuld bij hem hebben na een afgeketste autodeal.

Thomas zegt tevreden te zijn met de schorsing, die volgens hem erop duidt dat de rechter-commissaris de bewijzen niet zo sterk vindt.

Het Openbaar Ministerie verdacht Otto al eerder van witwassen en deed daarom eind mei een inval in zijn woning. Voor die verdenking ‘zag de rechter-commissaris wel ernstige bezwaren en met name het gevaar op herhaling, maar niet voldoende om de verdachte in de cel te houden’. Het witwasonderzoek strekt zich uit van 2007 tot heden.

Live Voetbal

home logo PSVPSV
75'
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
14:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
16:45
VitesseVIT
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
940 stemmen