Volledig scherm
De reactorkuip van Tihange 2 staat ook wel bekend als de 'scheurtjescentrale' vanwege onregelmatigheden in het reactorvat © ANP

Bergen op Zoom, Tholen en Steenbergen stappen naar Europese Commissie om Doel

BERGEN OP ZOOM - Dat Bergen op Zoom, Tholen en Steenbergen juist via de Europese Commissie een vuist willen maken tegen kerncentrale Doel, is het gevolg van een juridische afweging.

Dat valt te lezen in de mededelingen die burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom daarover doet tegenover zijn gemeenteraad.

Bergen op Zoom schakelde namens de drie gemeenten Belgische deskundigen in om te onderzoeken welke stappen kans maakten tegen de vaak haperende centrale: Advocatenkantoor Schoups in Antwerpen. Dat concludeerde dat een klacht bij de Europese Commissie de enige reële mogelijkheid is.

Die stap kost – volgens Petter – ongeveer 15.000 euro. Alle overige procedures kosten veel meer en leveren minder kans op succes op, zo legde het advocatenkantoor hem uit. Aanhaken bijvoorbeeld bij de procedure die Greenpeace Belgium heet aangespannen tegen de verlengde levensduur van Doel 1 en 2 zou theoretisch best kunnen. Maar een rechter zal daar moeilijk over doen, is de inschatting van Schoups Advocaten.

Lees meer in BN DeStem van donderdag 18 augustus 

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
81 stemmen