Volledig scherm
Onder meer in Zevenbergen beregenen landbouwers hun gewassen. Foto Gerard van Offeren/Pixs4Profs

Beregenen van akkers oplossing voor droogte: 'Een volle schuur met ellende, dat wil je niet'

ETTEN-LEUR - Door de aanhoudende droogte kunnen de aardappels niet worden gerooid. Beregenen van de akkers is een oplossing, maar niet zonder risico.

Daar waar aardappels normaal gesproken in september massaal de schuren in gereden worden, staan de rooiers nu veelal stil. De grond is gortdroog. Te droog om te rooien. Het geduld van de boeren wordt op de proef gesteld.

"De kluiten grond zijn zo hard, net stenen. Als je met deze droogte rooit, rijd je die kluiten mee naar binnen. Ze vallen op de aardappelen en die kunnen daar niet tegen. Die worden blauw", vertelt akkerbouwer Erik van Aart uit Zevenbergen. "Dan heb je een volle schuur met ellende. En dat wil je niet."

Daarom is Van Aart zijn aardappelen aan het beregenen om zo de grond losser te maken. "Ik hoop vrijdag te kunnen rooien. Wachten is voor mij geen optie. Ik moet 17,5 hectare rooien, maar mijn neef ook nog dertig hectare. Daarna volgt de witlofoogst. Als ik nu niets doe, schiet straks alles op een hoop."

Beregenen kan inderdaad een goede oplossing zijn voor de aanhoudende droogte beaamt ZLTO-bestuurder Adrie Bossers. "Je beregent in dit geval niet het gewas, de aardappelen groeien niet meer. Je beregent de grond."

Lees vrijdag veel meer in BN DeStem

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (86%)
  • Oneens (14%)
560 stemmen