Volledig scherm
© Thinkstock

Benelux-trein mogelijk pas later via Breda

BREDA - De komst van een treinverbinding tussen Breda en Antwerpen lijkt weer vertraging op te lopen. Vanaf december zou de Benelux-trein via Breda van Amsterdam naar Brussel gaan rijden. Maar de kans is reëel dat er enkele maanden vertraging optreedt.

Reden voor de vertraging is dat Bombardier, de leverancier van de locomotieven, waarschijnlijk niet op tijd de beveiligingsoftware kan leveren die nodig is om de treinen over HSL-spoor te kunnen laten rijden. „We houden de druk maximaal op de ketel, dus het kan zijn dat december toch nog wordt gehaald. Mocht dat niet lukken dan duurt de vertraging hooguit enkele maanden”, aldus een woordvoerder van de NS.

In de Gazet van Antwerpen zei de Belgische minister Jacqueline Galant dat de treinverbinding pas in april 2017 tot stand komt. „Voor ons is dat niet zo definitief. Ik weet dus niet waar die datum vandaan komt”, zegt de NS-woordvoerder.

Roosendaal
​Mocht de vertraging inderdaad optreden dan blijft de Benelux-trein nog enkele maanden langer de klassieke route via Roosendaal volgen. Maar zodra de locomotieven zijn aangepast voor het HSL-spoor, houdt die verbinding op te bestaan. De trein volgt dan zestien keer per dag het traject Amsterdam-Rotterdam-Breda- Antwerpen-Brussel (en terug).

Er is met de Thalys al jaren een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel (en die gaat door tot Parijs). Maar die rijdt alleen langs Breda heen. De Benelux-trein slaat op het HSL-traject wel af naar het station in Breda.

De rijtuigen van de Benelux-trein zijn van de NS, de locomotieven zijn van de Belgische NMBS. De rijtuigen moeten ook geschikt worden gemaakt voor het HSL-spoor, maar dat werk ligt op schema, aldus de NS-woordvoerder.

Live Voetbal

home logo PSVPSV
57'
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
14:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
16:45
VitesseVIT
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
935 stemmen