Volledig scherm
Toon van Beurden van de Fopsjop in Breda verkoopt ondanks alles gewoon oranje-artikelen. foto rené schotanus/pix4profs

'Belgen zijn niet zo gek als de Hollanders'

BREDA/ROOSENDAAL - Over twee dagen begint het EK voetbal in Frankrijk. Dit jaar geen oranjegekte in Nederland met oranje straten en bomvolle cafés. Iets waar wij Nederlanders wereldwijd bekend om staan. Onze naaste buren, Het Belgische elftal bekend als de Rode Duivels, doen wel mee. Gaan we nu onze buren toejuichen en dit EK in het rood verkleed? En zo ja, waar halen we Belgische juichattributen?

"Wij merken hier nog niets van het komende toernooi. Vorige week vroeg iemand naar het Belgische voetbalshirt, maar dat is echt een uitzondering", zegt Michiel van Dartel van Brejaart Sport aan de Veemarktstraat in Breda. SEP, een feestartikelenwinkel in de Molenstraat in Roosendaal weet er wel een slaatje uit te slaan.

Zij verkopen Belgische merchandise. "De Belgen zijn niet zo gek als de Nederlanders. Ze zijn behoudender. Dus geen dierenpakken en geen volledig beklede huizen. Maar vlaggen, pruiken, schmink en slingers worden wel afgenomen. We hebben in de winkel een aparte hoek gemaakt. Dit alles in het kader van: we moeten toch voor iemand zijn, waarom dan niet voor onze naaste buren?", aldus Dennis Sep, eigenaar van de winkel.

Er is al aardig wat verkocht. De gekleurde cocktailprikkertjes en Hawaï-kransen zijn favoriet. Deze zijn zelfs uitverkocht volgens de webshop, waar de bestellingen binnenstromen. Meer dan duizend slingers in de Belgische kleuren zijn al verkocht. Het blijkt dat er dus toch een markt voor is. Zowel Nederlanders als Belgen nemen de attributen af.

"Waarom geen Duitse spullen? Wij hebben bewust gekozen voor alleen België. Een groot deel van onze klanten komt uit België en voor Roosendalers zijn dit toch hun naaste buren", voegt Sep toe.

Hiermee is Sep de enige feestwinkel in Roosendaal die inspeelt op het komende voetbal. Carnaval Bazaar Ple4 aan de Gastelseweg in Roosendaal heeft een ruim assortiment aan feestartikelen, themakleding en accessoires. Toch is er geen enkel Rode Duivel-artikel te vinden in de winkel. Jack den Haan, eigenaar van de winkel, is hierover duidelijk.

"We hebben geen EK-artikelen ingekocht. We zijn gespecialiseerd in carnaval. In het verleden verkochten we in verhouding ook weinig oranje artikelen. Daarom hebben we nu geen Belgische voetbalartikelen in de winkel. We zien hier geen business in. Het is te kort dag om alsnog iets te doen. Ook als ze verder komen in het toernooi gaan we niets inkopen."

Lees woensdag meer in BN DeStem

Volledig scherm
Bij Sep in Roosendaal is volop Rode Duivels- spul te koop foto marcel otterspeer/pix4profs
Volledig scherm
© BELGA

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
12:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
14:30
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
14:30
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
14:30
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
16:45
AZAZ
away logo

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
820 stemmen