Volledig scherm
In het kader van Open Monumentendag kon de toren van Sint Jan in Roosendaal beklommen worden. Deze dames zijn op weg naar de beiaardier, hoog in de toren. foto Johan wouters/pix4profs

Beklimming van de St. Jan: 'Een hele reis'

ROOSENDAAL - De 67-jarige Johan Mariën geeft echter toe dat het ook geen eenvoudige klim is. Mariën is een van de ongeveer 150 mensen die zich zaterdagmiddag tijdens de Open Monumentendag waagt aan het beklimmen van de klokkentoren. Net als praktisch alle beklimmers valt het verwachte uitzicht over Roosendaal hem wat tegen. "Toch was het de moeite waard om naar boven te klauteren. Vooral omdat er een mooi verhaal bij de toren hoort."

De verhalen over het voormalige kerkgebouw en de toren worden enthousiast verteld door Huub van Osch (17), Lars van der Vorst (17) en Sjoerd van den Boom (16) van scoutingclub Sint Jan.

Marja en Marcel Hellemons wonen al 45 jaar in Roosendaal en zijn blij de toren eens te kunnen beklimmen. Omdat het in de nok erg smal en steil wordt, blijft Marja echter halverwege steken. Beklimmer Michel Wanner sprak weer zijn bewondering uit voor beiaardier Tony Raats die de klim met grote regelmaat onderneemt: "Toch een hele reis."

Annemarie Davis feliciteert de beiaardier op zijn werkplek met het 50-jarige jubileum van de klokken. "Ik hoop dat de klokken nog lang boven het centrum zullen klinken. Geeft toch een bijzondere sfeer."

Lees maandag meer over de Sint Jan in BN DeStem

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen