Volledig scherm

Bejaarde Roosendaler die flatbewoner stak met mes niet gestraft

ROOSENDAAL/BREDA - De 83-jarige Roosendaler die een medebewoner van de flat bedreigde met een mes en daarbij ook verwondde, wordt gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij is ontslagen van alle rechtsvervolging.

De rechtbank in Breda heeft dat besloten omdat de man aan het dementeren is. Het Openbaar Ministerie verweet hem poging tot doodslag. Ook de rechtbank acht dat bewezen. Maar legt de man geen straf op omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is.

De verdachte zit al ruim acht maanden in het huis van bewaring in Vught. Lichamelijk en geestelijk was hij niet in staat om naar de eerdere zitting te komen.

Op 4 november 2015 kwam hij zijn medeflatbewoner Cees van Meel tegen bij de lift. De twee wonen al lang aan het Tolbergcentrum in Roosendaal. Van Meel spreekt zijn buurman er op aan dat hij een mes op het blad van zijn rollator heeft liggen. Mogelijk dat hij daarbij ook in de richting van het mes pakte. De verdachte, die de laatste tijd door zijn dementie angstig, wantrouwend en snel geïrriteerd is, maakt dan steekbewegingen. Van Meel loopt fikse snijwonden op aan zijn hand.

De officier van justitie kwalificeerde dat als poging tot doodslag. De raadsman voerde aan dat zijn cliënt achter een rollator stond en nooit in het lichaam van de buurman had kunnen steken.

De officier is op basis van rapportages van deskundigen echter ook van mening dat hij niet toerekeningsvatbaar is. De rechtbank deelt die visie en laat hem opnemen in een gesloten afdeling van een geriatrische inrichting.
 

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
699 stemmen