Volledig scherm

Bejaarde Roosendaler die flatbewoner stak met mes is ontoerekeningsvatbaar

ROOSENDAAL - De 83-jarige man die ervan wordt verdacht op 4 november 2015 in Roosendaal een medeflatbewoner te hebben gestoken, lijdt al geruime tijd aan beginnende dementie.

De gedragsdeskundigen verklaren daaruit zijn gedrag. Ze achten hem volledig ontoerekeningsvatbaar en adviseren opname in een gesloten afdeling van een gespecialiseerde geriatrische instelling. Dat bleek in de rechtbank van Breda. 

Officier van justitie Gunnar van der Hofstede vindt wel dat hem poging tot doodslag kan worden verweten. ,,Het mes loog er niet om. Als dat in het hart terecht was gekomen, had het slachtoffer kunnen overlijden.''

Maar hij neemt in zijn eis het advies van niet-toerekeningsvatbaarheid over. Dat betekent ontslag van alle rechtsvervolging.

Het 82-jarige slachtoffer liep fikse verwondingen aan zijn hand op. De twee mannen kwamen elkaar tegen bij de lift. De verdachte had op het plateau van zijn rollator een mes liggen. Dat deed hij wel vaker omdat hij bang was te worden overvallen.

Het slachtoffer sprak de verdachte aan op het mes. Volgens de verdachte wilde hij het mes afpakken. Vervolgens maakte hij stekende bewegingen.

Bij die schermutseling liep het slachtoffer meerdere snijwonden op. Uit de onderzoeken van neuroloog, psychiater en psycholoog blijkt de verdachte al anderhalf jaar kampt met gedragsveranderingen als gevolg van beginnende dementie.

De officier van justitie vraagt opname in een gesloten inrichting voor geriatrische patiënten.

Uitspraak op 7 juli. 

  1. Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord
    Overwinning

    Eerherstel voor NAC met magistrale 0-2 zege op Feyenoord

    Drie dagen na het bekerechec bij Achilles'29 verlaat NAC op een historische avond juichend de Rotterdamse Kuip. Een treffer van Giovanni Korte voor rust en een late treffer van invaller Thomas Enevoldsen waren voldoende om landskampioen Feyenoord in eigen huis te vloeren: 0-2. Na rust pas wist de ploeg van Giovanni van  Bronckhorst het veldoverwicht om te zetten in kansen. Kramer en Amrabat waren dicht bij de gelijkmaker, maar toen zelfs ook een strafschop niet besteed was aan Kramer lag de weg naar een Bredase zege wagenwijd open. Uiteindelijk loodste Feyenoord-doelman de gasten definitief dat pad op. Na zijn blunder was het voor Enevoldsen kinderspel om de 0-2 binnen te schuiven. Het eerste half uur was er eigenlijk maar één ploeg aan de bal. Op een voor het legioen veelbelovende eerste hoekschop na 44 seconden voetballen na kon Feyenoord haar overwicht echter geen moment omzetten in doelgevaarlijke daden. Een kopbal van Jan Arie van der Heijden (uit een corner) scheerde de lat. Bij de enige scherpe dieptepass van de Rotterdammers (op El Ahmadi) lag NAC-doelman Mark Birighitti in de weg. Veel dreigender was het 'offensief' van Feyenoord niet. 

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
691 stemmen