Volledig scherm
De haven van Moerdijk.

Bedrijfsruimtemarkt West-Brabant flink in de lift: vooral logistieke hotspot Moerdijk populair

BREDA/MOERDIJK - De bedrijfsruimtemarkt in West-Brabant zat ook het eerste halfjaar van 2016 stevig in de lift. De regio profiteert vooral van de strategische ligging voor de logistieke sector. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. 

"Het gaat heel goed inderdaad", vertelt Wendy Schellens van DTZ Zadelhoff. Industrieterrein Moerdijk bleek het eerste halfjaar wederom erg aantrekkelijk te zijn voor logistieke bedrijven.

Zo heeft bandendistributeur Inter-Sprint een pand in Moerdijk verworven met een oppervlakte van 43.350 vierkante meter. Verder gaat Rulewave neerstrijken op het terrein. Hier gaat het om een oppervlakte van 18.500 vierkante meter. Daarnaast waren er nog twee firma's (16.800 en 16.000 vierkante meter) die een huur- of koopcontract sloten. Vorige maand werd bekend dat vier bedrijven, samen goed voor 3.000 banen, interesse hebben voor vestiging op het Logistiek Park Moerdijk (LPM).

In de eerste helft van 2016 werden in West-Brabant huur- of koopcontracten gesloten voor 139.000 vierkante meter bedrijfsruimte. Dat is al twee keer zoveel als in dezelfde periode in 2015. Volgens Schellens was het aantal vierkante meters in 2015 al met 84 procent gestegen ten opzichte van 2014. "De stijgende trend was dus al ingezet en het lijkt erop dat het nu doorzet." Het aanbod van bedrijfsruimte in de regio daalde in een half jaar tijd met 7,2 procent naar 607.000 vierkante meter. De huurprijzen daalden met 1,2 procent naar gemiddeld 34 euro per vierkante meter per jaar.

Kantorenmarkt
Op de kantorenmarkt in West-Brabant zijn in de eerste helft van 2016 huur- of koopcontracten gesloten voor een totaaloppervlakte van 23.000 vierkante meter. Dit is al meer dan in heel 2015. De grootste aankoop in de regio in de eerste helft van 2016 was die van Enexis in Roosendaal. De netbeheerder neemt zijn intrek in het bedrijfscomplex van de BVR-Groep aan de Zwaanhoefstraat. Het gaat om een oppervlakte van 5.000 vierkante meter. 

Een andere grote aankoop was die van Avans Hogeschool. De onderwijsinstelling kocht kantoorgebouw Quadrium aan de Claudius Prinsenlaan. Het gaat hier om een oppervlakte van 3900 vierkante meter. 

In West-Brabant nam in de eerste helft van dit jaar het kantorenaanbod toe met 2,2 procent tot 216.000 vierkante meter. De leegstand groeide met ongeveer 1 procent. Momenteel staat 18,1 procent van de kantoren in de regio leeg. 

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (40%)
  • Oneens (60%)
544 stemmen