Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Baarle-Nassau wil statushouders niet huisvesten in caravans in Ulicoten

BAARLE-NASSAU - Huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning in caravans? „Onbespreekbaar”, voor de gemeente Baarle-Nassau.

De gemeente had van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) de vraag gekregen om ruim honderd statushouders voor een periode van maximaal twee jaar te huisvesten op de locatie Steppe van Jeppe in Ulicoten, maar burgemeester De Hoon-Veelenturf wil alleen meewerken aan huisvesting in bestaande, leegstaande bebouwing.

Als gevolg van de grote stroom van vluchtelingen verblijven er in Nederlandse asielzoekerscentra mensen die al een verblijfsstatus hebben, maar voor wie nog geen huis gevonden is. Gemeenten hebben de plicht om mee te werken aan huisvesting van een vastgesteld aantal statushouders. Maar er moet nu extra gezocht worden.

Dus kwam het COA ook in Baarle-Nassau terecht. Maar die gemeente weigerde direct, om voormelde reden.

Dus het COA kan met een nieuw verzoek komen. Al is ‘fatsoenlijke huisvesting’ volgens woordvoerder Jeroen Leemans niet de enige voorwaarde die geldt. „Wij vinden het belangrijk dat er voldoende draagvlak is bij de bevolking en de politiek.” Ook vindt Baarle-Nassau het relevant dat het aantal op te vangen vluchtelingen matcht met het aantal inwoners van de gemeente.

Het COA had informeel aan de gemeente Baarle-Nassau gevraagd of het bereid was om medewerking te verlenen aan het inrichten van een trailerpark voor de duur van twee jaar, op de locatie Steppe van Jeppe in Ulicoten, om semi-permanent statushouders te vestigen.

Het COA respecteert volgens Baarle-Nassau het gemeentelijke standpunt en komt mogelijk met een alternatief verzoek.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1072 stemmen