Volledig scherm

Aviolanda en Breda International Airport versterken elkaar

WOENSDRECHT/SEPPE - Het beslissende duwtje in de rug mag dan van de provincie komen, vroeg of laat waren Aviolanda Woensdrecht en Breda International Airport (BIA) elkaar toch wel op gaan zoeken. Op Europa's grootste luchtvaartbeurs in Farnborough, werd de samenwerking geformaliseerd in een marketing convenant onder de naam Brabant Aerospace.

In aanwezigheid van gedeputeerde Bert Pauli tekenden de directeuren Ed Heinen (Aviolanda) en Stef Have (Breda International Airport) de overeenkomst met als doel in samenwerking met andere partijen in Brabant te komen tot een Brabants Aerospace cluster.

Twee vliegvelden op veertig kilometer van elkaar, dan is het volgens Aviolanda-woordvoerder Diederik Chevalier niet meer dan logisch dat we elkaar opzoeken. "Van fusies of overname is geen sprake. We hebben ieder onze eigen disciplines, maar het is goed om elkaars kracht te kennen en zo de luchtvaartsector in West-Brabant te versterken. Gezamenlijk de markt op gaan, elkaars netwerken aanvullen."

Hoewel in de naam Aerospace ook de ruimtevaart zit opgeslagen, acht Chevalier die loot niet heel erg groot voor West-Brabant. "Met 2000 banen richt Aviolanda zich van oudsher op de militaire luchtvaart. Breda Airport steekt heel anders in elkaar. Het is één van de vier regionale vliegvelden in Nederland met een verharde landingsbaan."

Airparc Seppe biedt nu werkgelegenheid aan zo'n 150 mensen. Bij uitbreiding van de tweede fase van het bedrijventerrein tussen vliegveld en A58 bestaat de ambitie te groeien naar 600 banen. "Samenwerking met succesvolle initiatieven geeft meer kracht in de luchtvaartmarkt", zei Stef Have bij de ondertekening in Farnborough. Collega Ed Heinen ziet het convenant als de start om Aerospace als kansrijke sector in Brabant op de kaart te brengen. Gedeputeerde Pauli rekent op een groei in werkgelegenheid voor West-Brabant.

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (75%)
  • Oneens (25%)
693 stemmen