Volledig scherm
© FPMB Erik Haverhals

Autobrand houdt Dongen in zijn greep

DONGEN - Een dag na de autobrand in de Jan de Rooijstraat in Dongen zit de schrik er bij de buurtbewoners goed in. De politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting.

De auto is weggehaald, maar de verschroeide plek op de grond en de zwarte vegen langs de muur van het huis verraden dat er vannacht een auto naast het woonhuis afbrandde. Het raam is afgedekt met een plaat, ook het kozijn heeft vlam gevat. De regenpijp is gesmolten en de zwarte plekken zijn tot de dakgoot aan toe te zien.

Angst
Buurtbewoner Walda van Dongen werd vannacht wakker van een klap en geschreeuw. De hele buurt stond buiten. "Ik kan er met mijn pet niet bij", aldus de dame. Dongen wordt al langer geteisterd door autobranden. Dit jaar vlogen er al zes auto's in brand onder verdachte omstandigheden. Sommige Dongenaren vrezen dat dit het werk is van een pyromaan. "Deze wijk wordt steeds angstiger", aldus Van Dongen.

Volgens Dennis Hendrickx zijn de bewoners die afgelopen nacht werden getroffen door het oog van de naald gekropen. "Ze hebben geluk gehad dat de brand niet naar binnen is geslagen", aldus de buurtbewoner. De branden houden de inwoners van Dongen bezig, denkt Hendrickx: "Bij elk geluidje dat je hoort, denk je: even naar buiten kijken. Mensen voelen zich niet meer veilig met de auto voor de deur."

Onderzoek
Willem-Jan Uytehage van de politie laat weten dat er een onderzoek is ingesteld naar de brand. "Er is nog geen overduidelijk bewijs dat er sprake is van brandstichting. Maar gezien de omstandigheden wordt dat natuurlijk wel onderzocht." Meerdere buurtbewoners geven aan dat de branden vooral worden gesticht bij zilveren of grijze auto's. Bij zeker vijftien auto's die tussen september 2015 en nu in brand vlogen werd onderzocht of er sprake was van brandstichting. Bij negen gevallen waren de auto's zilver of grijs van kleur. "Dat leeft onder de burgers, maar daar kunnen wij niet verder mee", aldus de zegsman.

De eigenaar van de auto was aangeslagen, maar wilde verder geen toelichting geven over het incident. "Ik ben blij dat de brandweer er snel was", is wat hij kwijt wilde.

poll

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

Het frauderen met pgb is het gevolg van een ook voor de overheid veel te ingewikkelde regeling

  • Eens (78%)
  • Oneens (23%)
80 stemmen