Volledig scherm
Boyd Exell stuurt zijn combinatie naar de zege in de dressuur © Rene Schotanus/Pics4profs

Australiër Exell en Nederlands team leiden WK vierspan na dressuur

BREDA – Door zijn zege in de dressuur begint Boyd Exell zaterdag als leider aan de marathon, het tweede onderdeel van het WK vierspan. De Australiër heeft drie punten voorsprong op zijn Nederlandse uitdager IJsbrand Chardon. In het landenklassement gaat Nederland aan de leiding voor de Verenigde Staten en Australië.

Titelverdediger Exell scoorde op het onderdeel dressuur een totaal van 33.15. Daarmee verdrong hij vrijdagmorgen Chardon van de leiding. De Westlander kwam donderdagmiddag al tot een totaal van 36.87. De andere twee rijders van het Nederlandse team, Koos de Ronde en Theo Timmerman, nestelden zich op de plaatsen vier en vijf. Het ‘brons’ in de dressuur was voor de Amerikaan Chester Weber.

Twee van de drie resultaten tellen mee voor het landenklassement. Topfavoriet Nederland voert na de dressuur de ranglijst aan met 81.41 punten. De VS volgt met 88.33, Australië is derde met 92.26, Hongarije is vierde met 96.63 en België bekleedt de vijfde plaats met 103.53 punten.

Zaterdagmorgen wordt het WK hervat met de altijd spectaculaire marathon. Er wordt vertrokken in omgekeerde volgorde van de ranglijst na het dressuur. De eerste deelnemer (de Italiaan Carlo Mascheroni) start om 10.00 uur. Na een inleidend wegtraject, wordt hij een uurtje later bij de eerste van de acht hindernissen op het wedstrijdterrein achter De Prinsenhoeve verwacht.

De starttijden van de Nederlandse combinaties (buiten de drie mannen van het A-team, zijn dat er nog zes in de B-ploeg en individueel): 10.30 u: Peter de Ronde, 11.06: Hans Heus, 12.18 u: Edwin van der Graaf, 13.12 u: Mark Weusthof, 13.48: Bram Chardon, 14.06: Herman ter Harmsel, 15.06: Theo Timmerman, 15.12 u: Koos de Ronde, 15.24 u: IJsbrand Chardon. Leider Excel vertrekt als laatste om 15.30.

Zondag wordt het WK afgesloten met de vaardigheidsproef op het hoofdterrein.

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
565 stemmen