Volledig scherm

Audiozuilen op plaatsen in West-Brabant die Van Gogh inspireerden

ZUNDERT - Het project Van Gogh audiozuilen wordt eind augustus voltooid als de laatste twee van de dertien zuilen worden geplaatst. Ze geven een beeld van Van Goghs leven.

De laatste twee van de in totaal dertien Van Gogh audiozuilen in West-Brabant worden eind augustus geplaatst. "Er staan inmiddels al elf audiozuilen op plaatsen die voor Vincent van Gogh van betekenis waren", vertelt Nico Sommen, beleidsadviseur bij de Regio West- Brabant (RWB), het samenwerkingsverband van negentien regionale gemeenten. "De laatste twee zuilen komen bij de Zwartenbergse Molen aan de Zevenbergseweg in Etten-Leur en aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord. De molen is een van de plekken waar Van Gogh vaak langs kwam en waar hij inspiratie vandaan heeft gehaald. De audiozuil in Sint Willebrord herinnert aan boer Cornelis Schuitemaker, inwoner van het dorp en een van de favoriete modellen van Van Gogh. Zijn schilderij van een boer bij het vuur is op Schuitemaker geïnspireerd."

Breda

Het is de bedoeling dat de zuilen het leven van Van Gogh wat meer zichtbaar maken, legt Sommen uit, ook de aspecten die bij het grote publiek minder bekend zijn.

"Breda speelt daar een grote rol in. Zo staat er een zuil in de Grote Kerk van Breda, omdat de grootvader van Van Gogh daar heeft gepreekt. En in Princenhage staat een zuil bij Huize Mertersem. Daar woonde oom Cent - afkorting van Vincent - die kunsthandelaar was. Van oom Cent kreeg Vincent zijn eerste schilderskist."

Onlangs zijn ook nog zuilen geplaatst in Bosschenhoofd bij hotel De Reiskoffer en bij Camping Liesbos in Breda, aldus Sommen.

Lees donderdag meer in BN DeStem.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
844 stemmen