Volledig scherm

Attero-deal: ‘Provincie liep miljoenen mis’

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant en andere aandeelhouders hebben in 2013 vele tientallen miljoenen euro’s laten lopen bij de verkoop van afvalverwerker Attero aan investeringsfonds Waterland. Dat stellen deskundigen in gesprek met deze krant.

Attero werd eind 2013 voor 170 miljoen euro verkocht, terwijl de aandeelhouders het in 2009 voor 800 miljoen euro hadden kunnen verkopen. Dat vonden ze toen te weinig.

Nu zouden diverse Chinese partijen Attero willen kopen; daarbij wordt een bedrag van 1 miljard euro genoemd. Ook bedrijven uit Duitsland, België, Frankrijk en de Zeeuwse energiemaatschappij Delta zouden een bod willen doen op het bedrijf.

'Uitstekende deal'
Attero verwerkt jaarlijks meer dan drie miljoen ton aan afval op 25 locaties in het land, onder meer Tilburg, Uden, Breda en Moerdijk. Brabant had tot de verkoop in 2013 30,8 procent van de aandelen van Attero in handen en was daarmee de belangrijkste eigenaar. In 2013 zat de afvalmarkt in een dip. Gedeputeerde Bert Pauli, destijds voorzitter van de aandeelhouderscommissie, blijft daarom volhouden dat er met Waterland een ‘uitstekende deal’ is gesloten.

Twijfel
Kees Cools, professor bedrijfseconomie bij de TIAS School for Business and Society in Tilburg en kenner van de afval- en energiesector, twijfelt daaraan. Volgens hem hebben de aandeelhouders zich slecht laten adviseren bij de verkoop. Cools wijst op het feit dat Waterland zich binnen anderhalf jaar na de aankoop 183 miljoen euro aan dividend kon uitkeren. „Dat geld lag gewoon op de plank, dat kon iedereen zien.”

Bovendien, zegt Cools: in 2013 was er vanuit China ook al interesse in kennis en technologie op het gebied van afvalverwerking. „Je kunt niet met droge ogen beweren dat het een goeie deal was.”

Pauli
Pauli wil niet reageren op de mogelijke verkoop van Attero. „Als het destijds meer waard was geweest, dan was er wel meer geboden”, zegt zijn woordvoerder.

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
855 stemmen