Volledig scherm
Julian Assange. © AP

Assange blijft onschuld in verkrachtingszaak volhouden

Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, heeft de verklaring die hij aan de politie gaf over de verkrachtingen waar hij van verdacht wordt openbaar gemaakt. De 45-jarige blijft volhouden dat hij onschuldig is en dat het duidelijk is dat zowel hij als zijn vermeende slachtoffer vrijwillig seks hadden.

Assange zou in 2010 onbeschermde seks hebben gehad met een vrouw. Zij wilde echter dat hij een condoom gebruikte. Ook zou de Wikileaks-oprichter een vrouw hebben misbruikt terwijl ze sliep.

Assange besloot in 2012 naar de ambassade in Ecuador in Londen te gaan. Hij is bang dat als hij in Zweedse handen valt, hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat land wil hem vervolgen voor het openbaar maken van staatsgeheimen via WikiLeaks. Assange zegt zelf dat hij het gebouw nog altijd niet kan verlaten, omdat hij dan zou worden opgepakt.

Quote

Jullie hebben me wreed, onmenselijk en vernederend behandeld

Julian Assange

'Wreed behandeld'
De klokkenluider werd op 14 en 15 november verhoord door een Ecuadoraanse en Zweedse aanklager op de ambassade. Nu heeft hij dus naar buiten gebracht wat hij op dat moment had te zeggen. ,,Jullie hebben me wreed, onmenselijk en vernederend behandeld. Jullie hebben er effectief voor gezorgd dat ik geen advocaat kon krijgen in dit proces'', aldus Assange in zijn verklaring. Ook stelt hij dat hij het slachtoffer is van ,,een onwettige, politieke opsluiting van zes jaar zonder dat er een aanklacht is''.

Een geschreven versie van de verklaring wordt deze maand door Ecuador aan de Zweedse aanklagers gegeven. Zij beslissen vervolgens hoe en of ze verder gaan met het onderzoek.

Live Voetbal

home logo PSVPSV
71'
1-0
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo FeyenoordFEY
14:30
AjaxAJA
away logo
home logo AZAZ
14:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
16:45
VitesseVIT
away logo

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (85%)
  • Oneens (15%)
939 stemmen