Volledig scherm
Foto ter illustratie © stock.xchng

Asiels in West-Brabant stromen weer vol met kittens

BREDA/ROOSENDAAL – De dierenasiels in West-Brabant worden deze zomer weer overspoeld met kittens. De Dierenopvang Breda voorziet momenteel 273 katten van onderdak en bereikt daarmee bijna de maximale capaciteit. De opvang zoekt naar pleeggezinnen die tijdelijk voor de vaak nog jonge poesjes kunnen zorgen. Ook dierenasiel Arduin in Roosendaal begint vol geraken als het om katten gaat. Van de kleine 100 plekken zijn er momenteel 75 bezet.

“We zitten behoorlijk vol”, meldt Ralph Smit van Dierenopvang Breda. “De kittentijd is vorige maand los gebarsten. Er komen nu geregeld kittens of zwangere poezen binnen. Soms zijn het echt schrijnende gevallen. Kittens van een paar dagen oud, maar soms ook oudere poesjes waaraan je uit het gedrag kan afleiden dat ze mensen gewend zijn. Laatst zijn er twee kittens uit een dakgoot gehaald. Dat is erg, want die dieren komen daar niet vanzelf. Daarbij moeten ze hulp van een mens gehad hebben.”

Ondanks dat het asiel nagenoeg vol zit, vindt Smit niet dat het extremer is dan andere jaren. “Het is eigenlijk wel vergelijkbaar. In de zomer worden veel kittens binnen gebracht. Qua honden is het niet drukker dan anders, maar we hebben wel een wachtlijst. Dat komt omdat we niet voldoende personeel hebben. We hebben behoorlijk wat honden die extra expertise vragen, omdat ze onzeker zijn richting mensen of juist agressief naar andere honden.”

Ook bij het Roosendaalse asiel Arduin komt een hausse aan kittens binnen. “In juni worden veel kittens geboren”, zegt Henk van Hest. “Die kunnen nu geplaatst worden, maar mensen wachten eerst tot hun vakantie voorbij is. Daardoor stropt het een beetje, maar eigenlijk zie je dat iedere zomer terug. Wij hebben nu 75 katten en kunnen er een kleine 100 kwijt.”

Dierenasiel Arduin vangt momenteel slechts negen honden op. In de opvang is plaats voor twintig honden. “Het is nu voor het tweede jaar op een rij wat rustiger met honden in de zomer”, zegt Van Hest. “Volgend jaar kunnen we zomaar weer overvol zitten. Daar is eigenlijk geen peil op te trekken. We hebben gelukkig ook geen gekke meldingen gekregen zoals dieren die zijn vastgebonden aan een boom.”

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
38 stemmen