Volledig scherm
Samenvatting uit de raadsbrief.

Asielplan Baroniegemeenten: opvang in azc's in Etten-Leur, Oosterhout en Zundert

BREDA - Er worden in eerste instantie 1.087 asielzoekers opgevangen in de gemeenten Etten-Leur, Zundert en Oosterhout. Breda neemt onder voorbehoud nog 400 extra asielzoekers op, maar niet voor 2017. Dat maakte burgemeester Paul Depla van Breda donderdagavond bekend.

In de gemeente Zundert wordt gekeken naar het voormalige aanmeldcentrum in Rijsbergen, waar in eerste instantie 150 asielzoekers kunnen worden opgevangen. Als dat goed gaat, kan er een extra groei tot 300 plaatsvinden. In Etten-Leur wordt gekeken naar een opvang voor 200 vluchtelingen voor tenminste vijf jaar. Besluitvorming moet nog dit jaar afgerond worden. Na Etten-Leur en Zundert zou Oosterhout plannen kunnen maken voor een azc.

Pas als er problemen ontstaan met de opvang in deze gemeenten komt Breda in beeld. Ook als er een landelijke herijking komt van het aantal op te vangen asielzoekers kan het zijn dat er in Breda eerder asielzoekers worden opgevangen.

"We hebben hier vaak over gesproken met alle burgemeesters", zei de Bredase burgemeester Paul Depla donderdag tijdens een persbijeenkomst. "We willen noodopvang zoveel mogelijk voorkomen. Het voortdurend van plaats naar plaats verhuizen is niet goed. We willen een zo goed mogelijke integratie van statushouders realiseren. Op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt willen we daar zo goed mogelijk op inzetten."

"Het zal niet altijd makkelijk zijn. Er leven zorgen, mensen hebben vragen. Daar gaan we goed naar kijken."

De gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Halderberge worden als te klein gezien om een volwaardig asielzoekerscentrum te huisvesten. In Halderberge is bovendien een te klein politiek draagvlak voor een asielzoekerscentrum.

Gilze en Rijen heeft al een azc. Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Halderberge krijgen wel extra aantal statushouders: Alphen-Chaam 39, Baarle-Nassau 26 en Halderberge 80 tot 100.

Donderdagavond zijn de gemeenteraden van de acht betrokken gemeenten geïnformeerd over de plannen.

Depla: "Het cijfer van 1.087 stellen we niet ter discussie, daar kom je toch niet uit. Dit is wat we opgelegd hebben gekregen, hier moeten we het mee doen. Het overleg heeft lang geduurd, ja. We waren met acht gemeenten en de opgave was redelijk groot."

Lees vrijdag meer inm BN DeStem

Volledig scherm
© ANP

poll

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

Prima dat Merkel waarschijnlijk weer de Duitse verkiezingen wint, dat zorgt voor stabiliteit

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
544 stemmen