Volledig scherm
De monumentale kelder van het Koetshuis is een van de grootste en mooiste van Bergen op Zoom. Prima voor presentaties en bijeenkomsten, denkt projectleider Ton van Wijk (rechts). Hij geeft wethouder Ad Coppens uitleg. Foto's Tonny Presser/ix4Profs

Armoedig Koetshuis Bergen op Zoom wordt magnifieke archiefruimte

BERGEN OP ZOOM - De schilder is bezig boven de ingang. Op de kozijnen naast de toegang zijn verschillende verfkleuren uitgeprobeerd. Op de begane grond werken bouwvakkers keihard aan wanden en plafond. Op de eerste verdieping is net een strijkvloertje gelegd, de cement is nog nat. De kelder staat vol met bouwmaterialen. Alleen de zolder is ongemoeid gelaten.

Het Koetshuis van Het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Hier geen vakantietijd. Maar keihard werken om het gebouw op tijd klaar te krijgen voor de huisvesting van het West-Brabants Archief, de nieuwe organisatie die is ontstaan uit het samengaan van de archieven van Bergen op Zoom, Roosendaal en Oudenbosch. Eind dit jaar moet de verbouwing klaar zijn, is het plan.

"Een verrijking voor de stad", vindt de Bergse wethouder Ad Coppens tijdens een kort werkbezoek aan het pand. Projectleider Ton van Wijk leidt hem rond. "Het Koetshuis is een pover gebouw. Bij het slot van de restauratie van Het Markiezenhof was er niet veel geld meer over." Van buiten oogt het nog monumentaal, maar van binnen springen de stalen balken en moderne stenen in het oog.

Dat gaat veranderen, belooft Van Wijk. "We maken het monumentaal. Dat proberen we zo natuurlijk mogelijk te doen, alsof het al honderden jaren zo is geweest." Kleur is belangrijk. En afwerking. Tot in detail. Leidingen gaan in de nieuwe voorzetwanden. En die zijn extra goed geïsoleerd, zodat het gebouw van een F- naar A-label gaat. "De kelder is straks voor presentaties te gebruiken. Die laten we vrijwel zoals ie is. Die kelder is een van de mooiste van de stad en ook helemaal origineel", legt Van Wijk uit. De begane grond is straks de leeszaal. Waar bezoekers uit heel West-Brabant terechtkunnen voor informatie uit het archief. Een verdieping hoger vindt het personeel plek om te werken. In een open ruimte. Met nissen waar de bureaus komen te staan.

Directeur Wim Reijnders heeft er straks een eigen kamer. Maar wel met glazen deur. Voor het contact met de werkvloer. "Met de zolder gebeurt niks, die blijft leeg", weet Van Wijk. Van kelder tot eerste verdieping is er straks een lift beschikbaar. Zodat bezoekers, ook degenen die minder goed ter been zijn, overal met gemak kunnen komen.

Het Koetshuis stond de afgelopen jaren vrijwel leeg. Op de begane grond waren af en toe exposities. De historische maquette uit 1747 van de stad stond er en fracties uit de gemeenteraad zaten er een tijdje toen hun onderkomen in het Stadhuis aan de Grote Markt werd verbouwd. Ervoor was het Koetshuis de plek van de jeugdbibliotheek. Op de eerste verdieping zat het kantoorpersoneel van die organisatie.

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
855 stemmen