Volledig scherm
© Archieffoto BN DeStem

Arbeidsplan West-Brabant leidt schipbreuk, nog maar 4 van 715 banen gecreëerd

BREDA - Het project om 715 West-Brabanders met een arbeidsbeperking voor het eind van dit jaar aan een baan te helpen, loopt op de klippen. Het zijn vooral gemeenten en (semi-)overheid die het laten afweten. Dat zegt Frans Szablewski, die namens de FNV bestuurslid is van het Regionaal Werkbedrijf West-Brabant.

Vier
Volgens de laatste cijfers heeft de overheid nog maar vier banen gecreëerd. "Dit project gaat mislukken en daarvoor moet vooral de collectieve sector zich diep schamen. De overheid gaat op een schandalige manier slordig om met dit project. Gemeenten, ziekenhuizen, scholen… De hele overheid laat het afweten."

Niet thuis
Szablewski neemt geen blad voor de mond. Instellingen en instanties die er altijd op hameren hoe belangrijk het is dat mensen met een arbeidsbeperking aan een baan worden geholpen, geven volgens hem nu niet thuis.

Vorig jaar hebben werkgevers, werknemers en overheid afgesproken dat ze deze kwetsbare groep aan een baan gaan helpen. De 'markt' neemt 570 banen voor zijn rekening, de overheid 145.

Boete
Dat akkoord is niet alleen maar het gevolg van goede bedoelingen. Staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken komt met boetes, wanneer op 1 januari 2017 de streefgetallen niet zijn gehaald. Per niet ingevulde arbeidsplaats bedraagt die 'quotumheffing' 5.000 euro.

Lees dinsdag meer in BN DeStem

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
94 stemmen