Volledig scherm
Olof Suttorp: 'We hoopten ook sneller te zijn.' ARCHIEFFOTO RON MAGIELSE

Amphia ziekenhuis belooft beterschap

BREDA - Wat moeten die ruim veertigduizend patiënten die er jaarlijks worden opgenomen er van denken? Een ziekenhuis dat publiekelijk op de vingers wordt getikt omdat het tekortschiet? De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) telde in de Amphia-vestigingen in Breda en Oosterhout geen slachtoffers, maar grijpt nadrukkelijk in.

Herhaaldelijk signaleerden inspecteurs - aangekondigd en onaangekondigd - problemen bij het bereiden en toedienen van met name risicovolle medicijnen in ruimtes die niet honderd procent zijn. En als het gaat om medische apparatuur is niet altijd duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is en wie ergens aan mag komen.

De Inspectie ziet goede wil en verbeteringen. Maar die gaan te traag, niet alle medewerkers zijn goed op de hoogte en er wordt niet streng genoeg in de gaten houden of iedereen zich aan de afspraken houdt.

Daar wordt nu met name de raad van bestuur op aangesproken. Bestuursvoorzitter Olof Suttorp heeft op de woensdag dat publiek bekend wordt dat 'zijn' ziekenhuis een half jaar onder verscherpt toezicht komt, wat uit te leggen. "We waren hier op voorbereid, maar het blijft een nare dag.

Voor ons allemaal, want bij Amphia werken vijfduizend mensen met hart en ziel en onze organisatie krijgt nu stevige kritiek", aldus Suttorp nadat hij 's ochtends dat personeel heeft geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. Hij wil vooral voorkomen dat buiten de Amphia-muren de indruk ontstaat dat het er een zootje is. "Dat zou zeer spijtig zijn, want ik durf stellen dat dit ziekenhuis en onze patiëntenzorg buitengemeen veilig en goed zijn."

De IGZ zegt niet dat het anders is. Maar acht een 'corrigerende maatregel' noodzakelijk om 'bepaalde risico's voor veilige zorg weg te nemen'. Volgens een woordvoerder van de IGZ gebeurt het bij de Nederlandse ziekenhuizen zo'n twee keer per jaar dat Verscherpt Toezicht wordt opgelegd.

De Inspectie constateert in het Amphia geen acuut gevaar. Maar: "Verbetermaatregelen worden onvoldoende of onvoldoende snel doorgevoerd. De IGZ gaat dan dichter bij de instelling staan om dat af te dwingen."

Concreet moet Amphia nu aan de hand van een nieuw verbeterplan maandelijks laten zien dat het menens is en tot resultaat leidt. Zowel de Raad van Bestuur als de coöperatie Medisch Specialistisch Bedrijf beloven beterschap. Suttorp bestrijdt de conclusies van de Inspectie niet. "Wij hadden ook hoop dat het sneller zou gaan en dat we klaar waren vóór de Inspectie langskwam."

Dat Amphia druk is met nieuwbouw en vernieuwbouw aan de Bredase Molengracht en gaat afbouwen aan Langendijk, wil hij niet als excuus gebruiken. Evenmin dat tegenwoordig wel aan heel veel protocollen en voorschriften moet worden voldaan. "Ja, het is een ingewikkelde wereld met steeds ingewikkelder medicijnen en apparatuur. Juist dán heb je risicomaatregelen nodig. Wij gaan dat zo snel mogelijk op orde brengen." 

"Ik zou er als patiënt gewoon naartoe blijven gaan. Amphia is een goed ziekenhuis."

Woordvoerder Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen neemt het meteen op voor Amphia. En niet alleen omdat dit algemeen ziekenhuis lid is van deze branche-organisatie, benadrukt hij. "Amphia krijgt van de Inspectie een krachtig signaal dat het snel beter moet. Dat doen ze natuurlijk niet voor niks, maar dat betekent niet dat het in Breda en Oosterhout onveilig is."

De tekortkomingen die de IGZ in uitvoerige rapportages schetst, hebben vooral te maken met werkafspraken, protocollen, wie waarvoor verantwoordelijk is en wie met welke medische instrumenten mag werken. Taakverdeling en verantwoordelijkheden zijn bij Amphia niet voor iedereen helder. "Maar je wordt er als patiënte altijd goed behandeld en het is er veilig", verzekert NVZ-woordvoerder Van der Horst. "Deze signalen van de IGZ zijn vooral om te voorkomen dat onveilige situaties ontstaan." 

poll

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

  • Eens (100%)
  • Oneens (0%)
39 stemmen