Volledig scherm
© Thinkstock

Ambtenaren in Breda in 2015 vaker bedreigd

BREDA - 'Als je niet doet wat ik zeg, gaat je kop eraf.' Soms blijft het bij een dreiging, soms valt er daadwerkelijk een klap. Agressie tegen ambtenaren: het aantal meldingen (111) was vorig jaar een kwart meer dan in 2014, toen 88 ambtenaren agressie meldden.

Dat is onder meer het gevolg van training van ambtenaren hoe om te gaan met agressie. "Dat leidt tot een stijging van het aantal meldingen", zegt een woordvoerster namens wethouder Miriam Haagh. In 2013 waren er nog 110 meldingen, in 2012 73.

Er waren vorig jaar overigens minder aangiften van ambtenaren over agressie op de werkvloer. Incidenten worden wel altijd gemeld, maar alleen bij fysiek geweld wordt aangifte gedaan. Bij andere voorvallen hangt dat af van de aard of ernst van het incident.

De gemeente Breda komt ieder jaar met een jaarverslag agressiemeldingen en integriteitsschendingen. Daarin staat dit jaar ook dat de vertrouwenspersonen van de gemeente 'aandacht vragen voor het gevoel van veiligheid binnen de organisatie'.

Dit team is er voor medewerkers van de gemeente die te maken hebben met zaken als discriminatie, (seksuele) intimidatie of pesten.

De club vertrouwenspersonen bestaat uit vier mensen die om de zoveel tijd bij elkaar komen. Jaarlijks ook hebben ze een bijeenkomst met de klachtencommissie. Medewerkers kunnen namelijk ook een klacht indienen tegen een collega of leidinggevende. In 2015 werd geen enkele klacht door deze klachtencommissie behandeld.

Vorig jaar behandelde de vertrouwenscommissie vijftien meldingen die volgens de gemeentewoordvoerder 'eerder te maken hadden met (dreigende) arbeidsconflicten dan met het grensoverschrijdende gedrag zelf'. Dat kan volgens de gemeente samenhangen met veranderingen binnen de organisatie en de angst dat mensen hun baan verliezen. "We vinden dit signaal belangrijk en nemen het serieus. Mensen moeten zich op het werk veilig voelen."

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (93%)
  • Oneens (7%)
148 stemmen