Volledig scherm
Kerstviering in de sportzaal. © Ron Magielse / Pix4Profs

Alternatieve diensten in sporthal een succes: Asbest krijgt Kerstmis er niet onder

ZEVENBERGSCHEN HOEK - Den Hoek beleefde zijn eigen hartverwarmende kerstverhaal. Tientallen vrijwilligers sloegen de handen ineen voor de spontane geboorte van een tijdelijk gebedshuis. Met 260 bezoekers van de nachtmis en bijna dat aantal tijdens de diensten op eerste en tweede kerstdag, zijn de noodgedwongen kerstvieringen in sporthal Bloemendaal in Zevenbergschen Hoek een groot succes geworden.

,,Met dank aan de tientallen vrijwilligers die de sporthal zaterdag hebben aangekleed'', looft voorzitter Douwe van den Berg van de pastorale commissie de enthousiaste en massale inzet.

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Dat moeten de parochianen in het zogeheten cluster Oost hebben gedacht toen ze vorige week de onheilstijding kregen: het gebouw van de r.k. kerk in Zevenbergschen Hoek moest subiet op slot omdat er asbeststof is aangetroffen. Daarmee stond de kerstviering van alle parochianen in het zogeheten cluster Oost van het bisdom op losse schroeven: de dorpen Langeweg, Lage Zwaluwe, Moerdijk en Den Hoek. Uitwijken naar een kerk in een van de andere drie dorpen kon niet, want die zijn nou juist al jaren dicht.

Dus bleef sporthal Bloemendaal over als enig, tijdelijk alternatief. Volgens een strak geregisseerd plan legden zaterdagmorgen vrijwilligers uit alle vier de dorpen eerst een beschermende vloer over de 'sportmat'. Perpetua van Oers uit Lage Zwaluwe schenkt koffie, commissielid Carlo den Reijer uit Den Hoek legt nog even een vloerdeel. ,,Waar zijn die matten eigenlijk van gemaakt?", vraagt iemand. ,,Van asbest natuurlijk'', grapt Den Reijer. De nood is hoog, maar met humor komen ze in Den Hoek een eind.

Iedereen helpt. Zo komt het ondertapijt van fanfare OKK, die dat vaker gebruikt voor optredens in de sporthal. De vloerdelen zijn beschikbaar gesteld door organisator Richard Heine van muziekevenement Maten van Maas. Volgens schema worden vanaf 11.00 uur de eerste stoelen aangereden, afkomstig van bedrijven en instellingen uit de vier de dorpen. De laatste vracht haalt Frans van Geel met zijn tractor op in Lage Zwaluwe. De 86-jarige Jos Akkermans uit Den Hoek draagt lachend de laatste stapel binnen.

Tussen de klimrekken wordt het altaar opgebouwd, links en rechts staan verlichte kerstbomen. De stekker van het orgel gaat in het stopcontact. Rond drie uur zuigt sporthalbeheerster Elly Ackermans de vloer schoon en is Bloemendaal gereed voor Kerstmis.

Mariella Bossers-van Langh die zondag voorgaat, krijgt een warm gevoel als ze het resultaat ziet van de spontane actie: ,,Dit is toch net een Amerikaanse feelgoodfilm! Al die mensen die spontaan komen helpen. Twee mannen hebben vanmorgen zelfs de entree voor de sporthal nog opnieuw bestraat omdat er een verzakking was. Dat kon niet, vonden ze! Dat is de ware kerstgedachte.''

Dinsdag komen de vrijwilligers weer in touw. Dan verhuizen ze de 'reizende kerk' naar gemeenschapshuis De Zevensprong. Tot het asbestprobleem in de het echte kerkgebouw is opgelost, houdt de parochie daar de eucharistievieringen.

poll

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

Het is logisch dat de Raad van State achter het ingrijpen bij camping Fort Oranje staat

  • Eens (83%)
  • Oneens (17%)
309 stemmen