Volledig scherm
© Thinkstock

Als jongere aan de slag? Word verpleger of zelfstandig kok

BREDA - Jongeren die nu een mbo-studie beginnen en daarna in West-Brabant aan de slag willen, kunnen het best kiezen voor een opleiding verpleegkunde, manager retail of zelfstandig werkend kok.

Dat blijkt uit cijfers van het UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven SBB.
In het half jaar tussen oktober 2015 en maart 2016 hebben 1.935 West-Brabantse jongeren onder de 27 jaar een WW-uitkering gekregen. Dat zijn er 330 minder dan in diezelfde periode het jaar daarvoor.

De vlag ging vooral uit bij jongeren die in de bouw hebben gewerkt, voordat ze in de WW terecht kwamen. Van hen heeft iets meer dan de helft weer een baan gevonden.

Daar staat tegenover dat het aantal WW-uitkeringen aan jongeren die in land- en bosbouw en visserij werken, is gestegen met 63 procent.
Als het gaat om absolute getallen, dan gaan de meeste ex-WW’ers aan de slag voor uitzendbureaus: 663, gevolgd dor de financiële en overige zakelijke dienstverlening (329), de detailhandel (303), gezondheidszorg, welzijn en cultuur (295) en vervoer en opslag (198).

Hoe hoger de opleiding, hoe kleiner de kans om in de WW terecht te komen. Een op de tien 27-minners in West-Brabant met een hbo- of universitaire opleiding krijgt zo’n uitkering. Dit staat in schril contrast met het aantal jongeren dat geen opleiding heeft afgerond of die een middelbare opleiding achter de rug heeft. Van hen is respectievelijk 46 en 44 procent afhankelijk van een WW-uitkering. Daar komt bij dat er een onbekende groep jongeren in de bijstand zit. Die zijn niet verwerkt in de cijfers van UWV en SBB.

Tegenover de honderden mensen met een uitkering, staat een groot aanbod aan banen. Het probleem is alleen dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten.

Het UWV heeft een lange lijst van beroepen waar werkgevers om zitten te springen. Van laag- tot hoogopgeleid, van steigerbouwer en stukadoor tot TIG-lasser en kraanmachinist, van systeemontwikkelaar tot verpleegkundige, in principe... Het zijn allemaal beroepen waarmee je in West-Brabant meteen aan de bak kunt, zeggen UWV en SBB.

poll

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

Het moet afgelopen zijn met seksuele intimidatie van vrouwen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
523 stemmen