Volledig scherm
Gummaruskerk is hét herkenningspunt voor Steenbergen © Archieffoto BN DeStem

‘Alle Steenbergenaren willen we gaan betrekken bij de kerk’

STEENBERGEN - De steeds maar slinkende groep parochianen brengen niet voldoende geld bijeen voor het onderhoud van de Gummaruskerk in Steenbergen. Om het monumentale gebouw te behouden is ook geld nodig van andere Steenbergenaren.

Al in 2014 is een werkgroep opgericht om het gebouw ook in de toekomst te kunnen onderhouden. „Maar we zitten nog steeds in de beginfase”, zegt secretaris Jan Gelten. „We willen het goed aanpakken en alles in goed overleg doen met het bestuur van de Sint Annaparochie, de eigenaar van de kerk.”

Per jaar is 50.000 euro nodig voor het onderhoud van de kerk. 30.000 euro is bedoeld voor de verwarming, verlichting, verzekering en het klein onderhoud. De rest gaat in een spaarpot voor het groot onderhoud, dat eens in de tien jaar moet gebeuren.

Momenteel brengen de kerkbezoekers dat bedrag al niet bijeen. Voor het opknappen van de kerk moet het bestuur daarom putten uit reserves. Maar dat kan niet jaren zo doorgaan. De werkgroep wil daarom in de toekomst ook mensen die niet gelovig zijn betrekken bij het gebouw. „Het is een historisch belangrijk rijksmonument”, zegt Gelten.

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
118 stemmen