Volledig scherm
© DG

Alarm om asbest in stortkokers flats Breda

BREDA - In zestig flats in Breda blijkt vorige week per direct de inzameling van huisvuil tijdelijks te zijn opgeschort. Aanleiding is de mogelijke aanwezigheid van asbest in de vuilstortkokers.

De gemeente Breda sloeg alarm nadat buurgemeente Tilburg had ontdekt dat in veel stortkokers daar nog asbesthoudend materiaal is verwerkt. De aanwezigheid van het kankerverwekkende goedje kan mogelijk gezondheidsrisico's opleveren voor de afvalinzamelaars.

Uit voorzorg werden daarom de stortkokers in zestig flats met in totaal 79 kokers die voor 1994 zijn gebouwd (in de woningbouw na '94 werd asbest niet meer gebruikt) onderzocht. Daarvan bleek er in 46 gevallen uiteindelijk niets aan de hand te zijn. De kokers in deze flat zijn inmiddels weer vrijgegeven.

In de overige 14 flats is nader onderzoek naar de stortkokers nodig. Zij staan, aldus de gemeente, vooralsnog te boek als 'asbesthoudend-verdacht'. Deze kokers blijven voorlopig ongebruikt, voor de bewoners zijn bij de flats containers geplaatst waar ze hun afval kwijt kunnen.

Om welke flats het gaat, heeft de gemeente Breda niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat één van de flats aan de Kasterleestraat staat.

Lees woensdag meer over de stortkokers in BN DeStem

poll

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

Ronald Koeman moet zo snel mogelijk op de plek van Dick Advocaat komen te zitten.

  • Eens (62%)
  • Oneens (38%)
301 stemmen