Volledig scherm
Mei 2016: bier drinkende fans zijn uitzinnig na een snelle voorsprong in het nacompetitieduel met FC Eindhoven. © Ron Magielse

Al twintig jaar bier, zweet en tranen in het Rat Verlegh Stadion (fotoalbum)

BREDA - Het was in meerdere opzichten een historische wedstrijd, NAC-Grêmio op 11 augustus 1996. Het was de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion, toen nog Fujifilm Stadion geheten.

En Grêmio was destijds een gerenommeerde tegenstander. De club was net landskampioen van Brazilië geworden en had het jaar er voor de wereldbekerfinale verloren van Ajax.

Maar het was ook de dag dat clubicoon Ton Lokhoff de laatste wedstrijd speelde voor NAC. En over iconen gesproken: ook John Karelse, Graham Arnold en Geert Brusselers stonden op het veld, namen waar veel NAC-fans met weemoed aan terugdenken.

Bekijk hier een fotoalbum met beelden van diverse momenten uit die twintig jaar.

Na het sfeervolle stadion aan de Beatrixstraat, was het voor de supporters even wennen om 'buiten de stad' hun avondje NAC te beleven. Maar het duurde niet lang of ook daar werden de spelers luid toegejuicht. Of uitgescholden, al naar gelang hun prestaties. Want ook in het nieuwe stadion heeft NAC zijn wispelturige karakter altijd behouden.

Er werden successen gevierd: Europese duels tegen onder andere Newcastle en Villarreal, overwinningen op topclubs (vooral PSV ging een tijd lang met knikkende knieën naar Breda) en een derde plek in de eredivisie in 2008.

Tranen
Er vloeiden ook tranen. Meest recent vorig jaar, toen NAC verloor van Roda JC en de vernederende degradatie naar de Jupiler League onderging. In 1999/2000 speelde NAC in het stadion ook even in de eerste divisie. Maar de club knokte zich toen meteen terug naar de eredivisie, waar NAC qua stadioncapaciteit en toeschouwersaantallen ook thuishoort.

Toen het stadion werd opgeleverd, konden er 17.000 mensen in. In 2009 werd de capaciteit verhoogd naar 17.750 door stavakken achter de goals te maken. In 2010 kwam de capaciteit door extra zitplaatsen op 19.000.

Bier
Het stadion is bijna altijd goed gevuld. En dan vloeit ook het bier rijkelijk. In 2011 werd bij de wedstrijd tegen VVV een recordomzet gehaald van zo'n 100.000 euro. Naar verluidt heeft NAC zelfs de hoogste bieromzet in het Nederlands betaalde voetbal.

Maar ondanks de trouwe fans en de hoge drankomzetten kwam NAC de afgelopen twintig jaar toch regelmatig in de financiële problemen. Het leidde er in 2003 toe dat het stadion verkocht werd aan de gemeente. Sinds die tijd, en eigenlijk al vanaf de bouw in 1995, is er het nodige misgegaan met het stadion. Dat bleek uit een onderzoek dat de gemeenteraad vorig jaar instelde, nadat er scheuren waren aangetroffen in de hoofdtribune. Op tal van vlakken bleken gemeente, aannemer en NAC tekort te hebben geschoten: constructiefouten, onvoldoende onderhoud en ontbrekende controles. Inmiddels zijn de fouten in het stadion nagenoeg hersteld.

Multifunctioneel
Ondertussen onderzoekt de gemeente of het stadion meer multifunctioneel gebruikt kan worden. Maar de hoofdactiviteit in het RatVerlegh-stadion (zoals het sinds 2005 heet) zal altijd voetbal blijven. Met NAC en zijn fanatieke aanhang in de hoofdrol.

poll

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

De Kijkshop mag niet verloren gaan en moet een doorstart krijgen

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
1072 stemmen