Volledig scherm
Kinderen van BS de Linde bij een van de bordjes in Nispen over de kuierkwis. © Peter van Trijen / Pix4Profs

Al kuierend geschiedenis van Nispen leren

NISPEN - Op twintig locaties in Nispen hangt tot en met komend weekend een blauw met wit informatiebord. Hierop staan de meest uiteenlopende feitjes over het dorp. Deze borden vormen samen de 'Kuierkwis' en zijn opgehangen in het kader van het driejaarlijkse evenement Nispen Inspireert!.

Bij deze speurtocht is het de bedoeling om de route langs de twintig bordjes te volgen. Op ieder bordje staat iets over de geschiedenis van het pand. In deze tekst moet je de juiste letter van het vragenformulier opzoeken. Uiteindelijk vormen de letters samen een zin. Met deze quiz kom je al lopend veel te weten over een van de oudste dorpen van West-Brabant.

"Corné Uitdewilligen, werkzaam bij de heemkundekring Nispen en stichting Cultureel Nispen, heeft de route bedacht en uitgezet. Veel feitjes zijn voor de inwoners totaal onbekend. Zo wist vrijwel niemand dat in een woonhuis vroeger een gezamenlijke koelkast zat en dat tegenover de molen altijd een boterfabriek heeft gezeten", geeft Inge Aarden, secretaris van de heemkundekring Nispen aan.

De bordjes waren al wel opgevallen bij de kinderen uit het dorp. "Ik ben al begonnen aan de quiz. Ik ben zelfs al halverwege", zegt Ruben Uitdewilligen (10). Lara van Beek (10) is ook al bekend met het fenomeen. "Ik hoef er nog maar een paar in te vullen, want ik ben al over de helft."

Zie voor het volledige programma: cultureelnispen.nl of heemkundenispen.nl

Lees vrijdag meer in BN DeStem

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
68 stemmen