Volledig scherm
© De Gelderlander

After Scool Radio Baarle-Hertog niet met vakantie

BAARLE-HERTOG - Zomervakantie betekent voor kinderen plezier maken, spelen, lekker niets doen, op reis gaan of... radio maken. After Scool Radio, het naschoolse project van radiomaker Nick Theys, is zo populair dat de jonge radiomakers tijdens de zomermaanden gewoon lekker verder doen. "Wij brengen een actualiteitenprogramma voor en door kinderen."

Sinds twee jaar loopt op de Lokale Omroep Baarle op 87.8 FM het programma After Scool Radio. Op maandag van 16 tot 17 uur krijgen de luisteraars tophits en actualiteit uit een kindermond. Momenteel werken acht kinderen uit Baarle mee aan het programma. Het is zo populair dat ze zelfs tijdens de vakantiemaanden een uurtje eraan werken.

Deze week hadden de jonge radiomakers het bijvoorbeeld over de nieuwste rage: Pokémon Go. "Dan vertellen we waar de luisteraars Pokémon kunnen vinden of hoe het spel werkt. We waarschuwen ook dat het gevaarlijk kan zijn, dat je goed moet opletten", vertelt Cas Seegers (12), één van de presentatoren. "Ik heb deze informatie natuurlijk zelf eerst uitgeprobeerd, en ja ik heb al veel Pokémon gevangen. Hier op de parking zaten er ook veel. (lacht)" De spelers zien de virtuele figuurtjes op hun smartphone of tablet alsof die zich in de echte wereld voortbewegen.

Elke maandag brengen de kinderen een overzicht van de actualiteit en daarvoor gaan ze tijdens de week op pad. In juni trokken Florian (9) en Thijs (10) nog naar de benefiet van Amber en Tatum, twee meisjes die een modeshow ten voordele van het kinderkankerfonds organiseerden. Florian en Thijs maakten een volledige reportage voor hun radio-uurtje. "Ik probeer de kinderen zoveel mogelijk zelf te laten doen, al stuur ik natuurlijk wel alles aan", vertelt initiatiefnemer en radiomaker Nick Theys. "Voor die opdrachten op verplaatsing hebben we T-shirts laten maken en een badge. Zo lijken ze net echte reporters."

Wielerzesdaagse
Eénmaal de interviews opgenomen zijn, worden ze in de studio in een ruimte van het Cultureel Centrum tot mooie reportages verwerkt en zo gaan ze dan op de radio. Volgende week zullen de jongens van After Scool Radio bijvoorbeeld het zesdaagse fietsevenement in het dorp volgen. "Tijdens de Wielerzesdaagse proberen we elke dag interviews te doen met de deelnemende kinderen en dat draaien we dan aan elkaar met fietsmuziek", lacht Milan Sakko (12).

De meeste jonge radiomakers zitten vooral bij de radio om hippe plaatjes te draaien. Meer nog dan van journalist worden, dromen ze van een carrière als dj. "We willen vooral leuke plaatjes draaien die iedereen goed vindt. Van dansmuziek tot de top 40 platen, voor iedereen wat."

Wie de hippe tieners van After Scool Radio aan het werk wil zien, moet volgende week zeker een kijkje nemen tijdens de Wielerzesdaagse.

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
772 stemmen