Volledig scherm
Ze nemen eind deze maand afscheid van hun grensoverschrijdende café Moskes in Meersel-Dreef. Rietje staat in België als zij de kaarters nog ouderwets lekkere filterkoffie serveert. Haar man Ad Maas volgt achteraan op Nederlandse bodem. foto Ramon Mangold/Pix4profs

Afscheid van volkscafé Moskes op de grens van België en Nederland

MEERSEL-DREEF (B) / GALDER (NL) - De Maasjes - spreek op zijn Vlaams uit als Moskes - runnen het witte café al sinds 1955. Dat was het jaar dat weduwe Maas in Effen, onder Breda, met zeven kinderen de boerderij verliet en naar Meersel-Dreef vertrok. De oudste zoon bleef achter, de bups belandde in het propere pandje aan de Dreef. Ingeklemd tussen een grenssteen aan de voorkant en eentje aan de achterkant staat Moskes daar, even gedateerd als charmant.

Het bericht dat Hollander Ad (67) en Belske Riet - zij komt uit een Dreefs gezin met 14 kinderen - als uitbaters gaan stoppen, kwam hard aan bij de vaste klandizie. Ouderen uit het dorp en veel verder uit de buurt die er vrijwel dagelijks komen rikken. Maar vooral ook veel Nederlanders uit de grensstreek die daar 'op café een pint vatten'. Want op de driesprong aan de rand van het dorp zijn 'die van Maas' een begrip.

Mooie mensen
Regelmatige klant, zelf oud-kastelein Victor uit Breda, kan dat wel verklaren: "Je treft hier mooie mensen in een volkscafé dat uitpuilt van de nostalgie. Noem het oubollig, maar dan wel een hele beste in zijn soort."

Terwijl ranke Rietje kokend water op de klassieke filterkoffie schenkt, verklaart Ad waarom ze afscheid nemen. "Niet omdat we het beu zijn. Riet is nog superfit, maar ik wil hier niet dood achter de toog worden gevonden."

Maas heeft namelijk al wat zware operaties achter de rug. Zijn kransslagaders zijn weg en een paar maanden geleden klapte zijn blinde darm spontaan. "We willen samen nog wat langer van het leven genieten."

Dat hebben ze ruimschoots gedaan 'op den Dreef', bekend om zijn bierlokalen, de paters Kapucijnen, speeltuin, pistolets en het frietkot. Wie kwamen er niet bij Moskes?

Eddy Merckx fietste er nog binnen, samen met oud-premier Guy Verhofstadt. Hun foto hangt boven de bejaarde kaarters als bewijs aan de rookbruine wand. Over roken gesproken: hilarisch zijn de anekdotes over Nederlandse en Belgische controleurs die binnen totaal de weg kwijt raakten als ze juist dáár overtreders wilden betrappen. Want aan welke zijde van die vermaledijde grens werd nou dat verbod genegeerd? Ze dropen af onder hoongelach.

Blues en hotpants
Ad laat nóg een oude foto zien: hij met lang haar en een ruige baard, zijn Rietje in hotpants. Toen Harry 'Cuby' Muskee op hun fameuze zomerfestival de blues speelde. In jaren dat De Kreuners honderden fans op het terras Ik wil je, Blijf bij me lieten blèren.

Nog een paar weken, dan trappen ze het af, fêteren ze alle Moskes-mannen op een afscheidspint. En het café? Dat draait door, verzekert de eigenaar van het pand, biergroothandel Van Looveren.

Ongetwijfeld tot opluchting van velen verschijnt per 1 september een nieuwe huurder, geheel in de traditie van dit grensoverschrijdende lokaal. Kitty van Aerk is een Nederlandse, getrouwd met een Belg. Ze is 51, heeft ruime horeca-ervaring opgedaan in 't Koetshuis op Gooreind en belooft met haar tengels van het historische lokaal en de heersende gewoontes af te blijven: "Ik zou wel gek zijn. Nee: Moskes blijft Moskes."

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen