Volledig scherm
ANP

Afgelopen 3 jaar zo'n 1200 fatale medische missers in Nederland, 19 bij Amphia en 16 bij Bravis

DEN BOSCH/OSS/TILBURG - Nederlandse ziekenhuizen zijn de afgelopen drie jaar verantwoordelijk voor 1214 medische missers met fatale afloop. Dat blijkt uit eigen onderzoek van RTL Nieuws. Ook de West-Brabantse gegevens zijn inzichtelijk gemaakt.

Het medium heeft bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg opgevraagd hoeveel fatale fouten er de afgelopen jaren zijn gemeld. Ziekenhuizen zijn verplicht dit bij de Inspectie te melden.

Amphia
Het Amphia Ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Breda en Oosterhout, heeft in de jaren 2013, 2014 en 2015 in totaal negentien sterfgevallen gemeld (2013: 6, 2014:10, 2015: 3) bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, omdat het ging om een calamiteit, 'een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg'. Dit moet officieel binnen drie werkdagen na de gebeurtenis gebeuren.

'Soms vindt het melden later plaats omdat nog niet duidelijk is wat exact de oorzaak is van hetgeen zich heeft voorgedaan. Zo zal er eerst gedegen/zorgvuldig onderzoek plaats moeten vinden om te bepalen of er überhaupt sprake is van een calamiteit. Dit kan er voor zorgen dat in sommige gevallen meer tijd vereist is', laat het Amphia Ziekenhuis in een reactie aal RTL Nieuws weten. 

Bravis
Het Bravis Ziekenhuis, dat gevestigd is in Bergen op Zoom en Roosendaal, heeft in de afgelopen drie jaar in totaal zestien calamiteiten (2013: 9, 2014: 5, 2015: 2) gemeld. In het jaargesprek van de Inspectie IGZ staat echter dat dit ziekenhuis te weinig calamiteiten meldt. 'Bij een vermoeden van calamiteit is het niet altijd duidelijk of sprake is van een calamiteit. In voorkomende gevallen en in afstemming met IGZ vindt vooronderzoek plaats waardoor de termijn van drie dagen niet wordt gerealiseerd', zegt het ziekenhuis in een reactie bij RTL Nieuws. 'Als er sprake is van een sterfgeval waarbij sprake is van een calamiteit wordt deze altijd gemeld bij de IGZ. Aanvullend vindt dossieronderzoek plaats van overleden patiënten om na te gaan of een calamiteit de oorzaak van overlijden kan zijn geweest. Dit onderzoek heeft bevestigd dat bij overlijden als gevolg van calamiteiten altijd melding heeft plaatsgevonden. Voor een beschouwing op het aantal meldingen, verwijzen wij terug naar het IGZ.'

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
849 stemmen