Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Advocaten Klaas Otto: Justitie jongleert met de zaak

BREDA - De advocaten van No Surrender-oprichter Klaas Otto vinden het 'teleurstellend' dat zijn voorarrest door de rechtbank Breda met drie maanden is verlengd. "Het Openbaar Ministerie jongleert met dossiers en doet er alles aan om hem binnen te houden, terwijl daar steeds minder reden toe blijkt", zegt mr. Eric Thomas die zijn 'dossier Otto' overdraagt aan collega Louis de Leon. De rechtbank verlengde het arrest met name op basis van verdenking van twee afpersingszaken.

Twee andere verdenkingen spelen voor de rechtbank geen rol meer. Dat gaat om betrokkenheid bij de voorbereiding van een nooit uitgevoerde liquidatie van een Vlaardinger uit No Surrender-kringen. En de verdenking dat de nu 48-jarige Otto in 2012 ook te maken zou hebben gehad met een brandstichting en het plegen van een aanslag met een handgranaat in Halsteren. De verdenkingen bestaan nog steeds, maar zijn niet langer reden om Otto in hechtenis te houden.

"Alles waarop de zogenaamde zaak Otto is gebaseerd, is inmiddels behoorlijk afgekalfd", schampert advocaat De Leon.

Het OM gaat daar niet op in, zegt een woordvoerder: "Wij vinden voldoende aanleiding om hem vast te houden en kennelijk is de rechter dat nog steeds met ons eens."

Justitie verdenkt de Bergse autohandelaar Otto van witwaspraktijken, vraagt zich af hoe hij de afgelopen jaren grote sommen geld kon uitgeven die hij formeel niet kan verantwoorden.

poll

Belastingontwijking door multinationals is een groter probleem dan frauderen met uitkeringen.

Belastingontwijking door multinationals is een groter probleem dan frauderen met uitkeringen.

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
324 stemmen