Volledig scherm
© ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Advocaat Chantal: politie moet beste team op wraakpornozaak zetten

BREDA / ETTEN-LEUR - De politiek moet snel nieuwe wetgeving maken om slachtoffers van wraakfilmpjes op internet te beschermen. De huidige wet beschermt daders en laat slachtoffers, zoals Chantal uit Werkendam, in de kou staan.

Dat zegt advocaat Thomas van Vugt naar aanleiding van de uitspraak woensdag van de rechtbank in Breda. De rechter heeft bepaald dat het ROC West-Brabant niet hoeft mee te werken aan het onderzoek wie een seksfilmpje van Chantal op internet heeft gezet. De rechter is het met de school eens dat dit de privacy van duizenden leerlingen en leerkrachten onnodig zou schenden. 

Teleurgesteld
„Chantal is ongelooflijk teleurgesteld, terwijl de dader die haar dit heeft aangedaan nu zit te gniffelen”, reageert Van Vugt, die het slachtoffer samen met misdaadjournalist Peter R. de Vries bijstaat. De advocaat gaat politie en Openbaar Ministerie binnenkort vragen de zaak opnieuw strafrechtelijk op te pakken, nu het onderzoek naar de onbekende dader via de civiele weg is vastgelopen. „Ze moeten er het beste cybersecurityteam opzetten.”

Het ROC West-Brabant zegt aan een strafrechtelijk onderzoek te zullen meewerken. „Als de politie met een gerechtelijk bevel komt om in ons computersysteem te kijken, dan werken we daar natuurlijk aan mee”, stelt R. Neutelings, lid van de raad van bestuur van het ROC.

Zo’n onderzoek door de politie heeft volgens advocaat Van Vugt grote kansen van slagen nu blijkt dat het ROC eerder dit jaar alle ‘beschikbare computergegevens over de zaak heeft bevroren’: „Waar wachten ze op. Ze weten waar ze moeten zijn. Ik zou zeggen: duik erin.”

IP-adres
Politie en OM hebben eerder verzekerd dat ze de zaak weer zullen oppakken als er bruikbare gegevens boven water komen. Het strafonderzoek van de politie strandde destijds op de mededeling van Facebook aan de politie dat het IP-adres van de plaatser van het filmpje niet meer te achterhalen was. Na een door Chantal gewonnen rechtszaak tegen Facebook wisten twee IT-deskundigen echter te achterhalen dat het filmpje was geplaatst op een computer van het ROC, vermoedelijk een van het Florijn College in Breda. Dat was destijds de school van Chantal.

Onbegrijpelijk
In het vonnis stelt de rechter dat het Werkendamse slachtoffer niet aannemelijk heeft kunnen maken dat er geen andere manieren zijn om achter de identiteit te komen van degene die het seksfilmpje heeft geplaatst. Zo wijst de rechter naar het strafrechtelijk onderzoek van politie. Van Vugt noemt dat ‘onbegrijpelijk: „Er is anderhalf jaar geleden aangifte gedaan. Er is sindsdien niets gebeurd. Dat onderzoek ligt stil.”

Het idee van de rechter om alleen de gegevens van zes ROC- leerlingen te bekijken - van wie Chantal het vermoeden zou hebben dat ze bij de zaak betrokken zijn - snijdt in de ogen van Van Vugt evenmin hout: „Die namen zijn ooit eens door Chantal genoemd in een gesprek met het ROC, maar er is geen echt vermoeden van schuld. Die mensen hebben er niets mee te maken.”

poll

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

Wie ondanks alle waarschuwingen met een lege aanhanger de weg op ging, verdient een bekeuring.

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
163 stemmen