Volledig scherm
De 6-jarige Adriaan Viruly met vader Dio op 'Jons Eiland' op de Galderse hei, waar het gezin een stuk land bezit en waar Adriaan vaak speelt. Uitgeverij Aprilis

Adriaan Viruly schreef luchtvaartgeschiedenis vanuit Bredase elite

BREDA - Adriaan 'Jons' Viruly, die 30 jaar geleden overleed, was een kleurrijk luchtvaartpionier, schrijver en Bredanaar.

Adriaan 'Jons' Viruly was een veelzijdig man. De op 13 augustus 1986 overleden schrijver publiceerde al op 14-jarige leeftijd zijn eerste werk, werkte zich op tot een van de meest gerespecteerde piloten van KLM, werd Engelandvaarder, was een goede vriend van cabaretier Wim Kan, trouwde driemaal - als laatste met actrice Mary Dresselhuys - en had over veel sociaal-maatschappelijke onderwerpen een uitgesproken mening.

Viruly wordt op 5 januari 1905 aan de Seeligsingel in Breda geboren als zoon van Jan Dionijs 'Dio' Virulij en Tonnie 'Teuntje' Butner. Een jonger zusje overlijdt vroeg, waardoor hij als enig kind overblijft. Adriaan groeit op in het welgestelde milieu van de vroeg-twintigste eeuwse Bredase elite. Vader Dio is zoon van een steenrijke fabriekseigenaar uit Rotterdam en hoeft niet te werken. Na aansporing van zijn schoonvader - een Zeeuwse arts die vindt dat je moet werken voor je centen - gaat hij onbetaald aan de slag op de secretarie van de gemeente Teteringen.

Lees het hele verhaal in BN DeStem van dinsdag 16 augustus of via Blendle, inclusief de crash in Ierland die het KLM-vliegtuig trof met Viruly achter de knuppel in 1954. 

Volledig scherm
KLM-vliegtuig de Triton ligt in de Shannon.
Volledig scherm
Viruly en zijn moeder, Tonnie Butner, in een besneeuwd Wilhelminapark in 1911. © Uitgeverij Aprilis
Volledig scherm
Adriaan Viruly bij villa Sunny Cottage aan het Wilhelminapark in 1911. © Uitgeverij Aprilis
Volledig scherm
Adriaan Viruly en Mary Dresselhuys in 1980. © Uitgeverij Aprilis

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (97%)
  • Oneens (3%)
66 stemmen