Volledig scherm
© ThinkStock

Aantal zelfdodingen vorig jaar opnieuw gestegen, West-Brabant op 3e plaats

ETTEN-LEUR - Het aantal zelfdodingen in Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen. In 2015 hebben 1.871 mensen een einde aan hun leven gemaakt. Dit is in absolute zin het hoogste aantal ooit, hoewel het aantal zelfdodingen per 100 duizend inwoners hoger was in de jaren zeventig en tachtig. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Afgezet naar het aantal inwoners staat West-Brabant op de derde plaats. Vorige beëindigden per 1000 inwoners 15,4 mensen hun leven in West-Brabant. 

Sinds 2007 is het aantal zelfdodingen in heel Nederland vrijwel onophoudelijk gestegen van 1.353 in dat jaar tot 1.871 vorig jaar. Dit komt neer op gemiddeld zo'n vijf personen per dag. Ook afgezet tegen de (in aantallen groeiende) bevolking stijgt het aantal zelfdodingen. Per 100 duizend inwoners maakten vorig jaar 11 mensen in Nederland een einde aan hun leven. Hiermee staat het zelfdodingscijfer op het niveau van begin jaren negentig.

Gekeken naar de regionale uitsplitsing vallen de regio's Zuidwest-Overijssel en Zeeuws-Vlaanderen op: respectievelijk 17 en 16 op de 100 duizend inwoners pleegden daar het afgelopen jaar zelfmoord. West-Brabant volgt met 15,4 zelfdodingen op de derde plaats.

Van de grootste gemeenten in Nederland staat Breda met 14,4 zelfdodingen per duizend inwoners een tweede plaats. Arnhem staat met 15 zelfdodingen per duizend inwoners bovenaan.

Mannen en vrouwen
Volgens het statistiekbureau komt zelfdoding vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Daarnaast kwamen naar verhouding vorig jaar de meeste zelfdodingen voor onder gescheiden mannen en weduwnaars (45 per 100 duizend). Dit cijfer ligt ongeveer vier keer hoger dan bij getrouwde mannen en mannen die nooit getrouwd zijn geweest.

poll

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

In een Kamerdebat 35 uur spreektijd opeisen is belachelijk

  • Eens (76%)
  • Oneens (24%)
699 stemmen