Volledig scherm
© Thinkstock

Aantal kerkgangers in tien jaar tijd gehalveerd, in sommige parochies moet fors ingegrepen worden

BREDA - De leegloop bij de kerken houdt aan. Dat blijkt uit het jaarverslag 2015 van het bisdom Breda. In de afgelopen tien jaar is het aantal parochianen met circa 65.000 afgenomen tot 417.852. 

In het hele gebied van het bisdom in West-Brabant en Zeeland gaan wekelijks nog 12.770 mensen naar de kerk. De helft minder dan tien jaar geleden.

Er worden ook fors minder kinderen gedoopt. In 2004 ging het nog om 3.360 doopsels en in 2014 om 1.328 (-60 procent). Het aantal kerkelijke uitvaarten is gehalveerd. Kerkelijke huwelijken worden bijna niet meer gesloten; in 2014 nog 173 (75 procent minder).

Teruggang
De teruggang past in het landelijke beeld. In maart dit jaar bleek uit de laatste cijfers van een onderzoeksbureau van de Radboud Universiteit in Nijmegen dat 82 procent van de Nederlanders nooit naar de kerk gaat. Van de katholieken gelooft nog 13 procent in de hemel. De teruggang in het kerkbezoek scheelt ook flink in de inkomsten.

Daphne van Roosendaal, woordvoerder van het bisdom Breda: „De ontwikkelingen in het kerkbezoek en het financiële draagvlak noodzaken parochies bisdombreed om goed op hun inkomsten en uitgaven te letten. Dat vraagt een nadrukkelijke inspanning van parochiebesturen. Lokaal kunnen situaties sterk verschillen.”

Lees meer in BN DeStem van maandag.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
622 stemmen