Volledig scherm

Aantal aangiftes fietsendiefstal daalt in eerste halfjaar (kaartje)

ETTEN-LEUR - In de eerste zes maanden van dit jaar is er in heel Nederland 47.094 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. Dit is een daling van 8 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015, toen de politie 51.186 aangiftes ontving. Dit blijkt uit politiecijfers die LocalFocus heeft ontvangen van de Stichting Aanpak Voertuigcriminalieit (stAVc).

Het daadwerkelijke aantal gestolen fietsen is naar verwachting vele malen hoger. Volgens StAVc wordt na slechts 30 procent van de diefstallen aangifte gedaan.

In  West-Brabant is een wisselend beeld te zien. De gemeenten Zundert, Baarle-Nassau en ook Waalwijk maken ten opzichte van een jaar geleden een spectaculaire daling door. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het om relatief kleine aantallen aangiftes gaat. Maar ook in Breda is een flinke daling te zien: meer dan 32 procent minder aangiftes dan in de eerste helft van 2015.

Het gemêleerde beeld is ook te zien in Zeeuws-Vlaanderen. In de gemeente Hulst daalde het aantal aangiftes met bijna de helft, terwijl in Sluis (6 procent) en met name Terneuzen - liefst plus 44 procent - er een stijging waarneembaar is. 

Alleen in de gemeente Steenbergen bleef het aantal aangiftes in het eerste halfjaar van 2016 exact gelijk ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar: 20 stuks. 

Van de grootste gemeenten steeg het aantal fietsdiefstallen in Rotterdam met 35 procent het sterkst. In enkele gemeenten waar het aantal aangiftes in het eerste halfjaar van 2015 nog erg hoog lag - onder meer Tilburg, Venlo en Maastricht - daalde dit aantal daarentegen sterk. Zo werd in de laatstgenoemde Limburgse gemeente in het eerste halfjaar 562 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. In dezelfde periode vorig jaar waren dit er nog 863, wat een daling van ruim een derde betekent.

Alleen in het Groningse De Marne en op Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland werd in het afgelopen halfjaar geen enkele keer aangifte gedaan.

Bekijk hoe de statistieken in uw gemeente er uitzien via het kaartje hieronder. 

poll

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

Scholen moeten meer tijd maken voor begrijpend lezen en literatuur

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
103 stemmen