Volledig scherm
Op sommige plekken gebeurt het al: statiegeld op je drinkbeker. Het blijkt goed te werken. foto Ade Johnson/anp

Aan statiegeldbeker invoeren in Breda zitten nog haken en ogen

BREDA - Moet Breda een alternatief verzinnen voor de plastic festivalbeker? Daarover verschillen de meningen. Een ander type beker is misschien beter voor het milieu en veroorzaakt minder troep. Maar wat dan?

Egon van Gennip van café De Bruine Pij: "We praten hier al jaren over met partijen als de horeca en de gemeente. Nog steeds is er geen oplossing gevonden waar iedereen achter staat."

Deze week begonnen de politieke partijen D66 en Breda'97 over het onderwerp. Zij willen dat het college met evenementenorganisatoren, brouwerijen, horeca en andere belanghebbenden zoekt naar een vervanger voor de vervuilende, huidige plastic wegwerpbeker. Zelf zien zij veel in een steviger 'statiegeld'-variant. Idee is dat die sneller wordt ingeleverd en niet op de grond wordt gegooid bij evenementen.

Een gemeentewoordvoerder zegt: "Tijdens een evenement als carnaval halen wij al snel enkele tonnen afval op. Een groot deel bestaat uit plastic bekers. We proberen dat tegen te gaan door niet alleen extra afvalbakken te plaatsen, maar ook door ondernemers een vergoeding te geven voor elke kilo plastic die zij aanleveren." De gemeente staat desalniettemin open voor een alternatief dat het plastic afval verder inperkt.

Tijn Kapteijns, festivalorganisator in Breda, ziet voordelen in een duurzame beker. Hij denkt wel dat er nog een lange weg is te gaan. "Er bestaat al een duurzame, herbruikbare statiegeldbeker. Maar het is lastig om die ineens in Breda in te voeren. Dat vergt duidelijke afspraken tussen horeca-ondernemers en brouwerijen. De aanschaf van deze bekers kan duur zijn. Als zij van brouwerij veranderen, moeten zij vanwege het logo misschien nieuwe festivalbekers kopen. En het is de vraag of bezoekers wel met een statiegeldsysteem willen werken."

Net als Kapteijns meent Piet Maanders van de wijkraad Stadshart/Valkenberg dat het statiegeldsysteem een nauwe samenwerking tussen horecazaken vergt. "Het moet niet zo zijn dat je met zo'n beker niet van het ene naar het andere café kunt lopen. Daar moeten onderlinge afspraken over worden gemaakt." Maanders ziet veel in de statiegeldbeker: "Ik ken het uit Amsterdam. Daar werkt het goed. Ook, omdat kinderen bekers rapen die mensen toch nog op de grond gooien. De stad blijft opgeruimder achter na een evenement."

Lees woensdag meer in BN DeStem

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
790 stemmen