Volledig scherm
Winkelleegstand in de Zuivelstraat in het centrum van Bergen op Zoom. foto Tonny Presser/pix4profs

9 procent van de winkelruimte in West-Brabant vangt louter stof (kaartje)

WEST-BRABANT - Het aantal vierkante meters leegstaande winkelruimte in West-Brabant is het afgelopen jaar toegenomen. In vergelijking met twaalf maanden eerder stond in september van dit jaar 1,3 procent van de beschikbare winkelruimte meer leeg.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Locatus en het Planbureau voor de Leefomgeving die door LocalFocus op een rijtje werden gezet.

Gemiddeld genomen is de leegstand in Nederland 10,2 procent. De koploper in West-Brabant, de gemeente Geertruidenberg, dubbelt dat percentage bijna: bijna 21 procent van de beschikbare winkelruimte vangt louter stof.

Niet al te ver daar achter komt Roosendaal, met 17,1 procent leegstand - in de praktijk veel meer vierkante meters - een zorgwekkende statistiek. Nummer drie is Bergen op Zoom (13,6 procent leegstand). Gemiddeld kent een gemeente in West-Brabant nu een leegstand van 9 procent, iets minder dan het landelijke percentage dus. 

Vergeleken met vorig jaar is de leegstand het meest toegenomen in Alphen-Chaam (7,8 procent), gevolgd door Bergen op Zoom (4,3) en Etten-Leur (3,8).

In Zeeuws-Vlaanderen is in de gemeenten Sluis en Terneuzen een kleine groei te zien ten opzichte van de bewuste periode in 2015, in Hulst nam de leegstand af.

Volgens de onderzoekers kan ruim een kwart van de winkelleegstand als structureel worden aangemerkt, wat betekent dat de winkelvloer al drie jaar of langer ongebruikt is.

Bekijk op onderstaand kaartje hoe uw gemeente er voor staat.

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (49%)
  • Oneens (51%)
520 stemmen