Volledig scherm

600 meter lange buis bij Essen de grond in tegen uitdroging Groote Meer Ossendrecht

OSSENDRECHT/ESSEN - Het schone water komt eraan en daarmee is de redding van de Groote Meer in Ossendrecht in zicht. Vandaag trok Evides met medewerking van bouwgroep Heijmans het eerste deel, een buis van 611 meter, in één keer de grond in.

Evides Waterbedrijf is deze week in Essen begonnen met de aanleg van een watertransportleiding in het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. In totaal gaat het om een vijf kilometer lange leiding die de komende twintig jaar het overtollige water vanuit het natuurgebied nabij Essen in de 'natte' maanden oktober tot en met maart gaat vervoeren naar het verdroogde West-Brabantse natuurgebied.

Projectleider Peter Regtering ziet het als een mijlpaal. "Al in 2009 is het eerste convenant ondertekend. En nu gebeurt het. Eind van het jaar is alles de grond in en gaat het water stromen."

Hij weet waar hij het voor doet: "We helpen de natuur een handje. De beek De Oude Moervaart in Essen bevat overtollig water van goede kwaliteit; dat stroomt de polders en de sloten in zonder dat het nut heeft. In de Groote Meer is te weinig water en het water dat er is, is niet van goede kwaliteit voor de natuur; daar kunnen we het water uit Essen goed gebruiken."

Het waterleidingproject is mogelijk dankzij samenwerking tussen Nederlandse en Vlaamse overheden, zoals de provincie Noord-Brabant, waterbedrijven en–beheerders, natuurorganisaties, landbouwers en landeigenaren. "Straks wordt er elk jaar gemonitord wat voor effect deze en andere maatregelen sorteren", aldus Regtering.

poll

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

Nederland moet zich niet mengen in het conflict tussen Turkije en de Koerden.

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
76 stemmen