Volledig scherm

6 dingen die je moet weten over knooppunt Hooipolder

RAAMSDONKSVEER - De provincie en gemeentes hebben donderdag een plan gepresenteerd voor de aanpak van knooppunt Hooipolder. 6 weetjes over dit bijzondere knooppunt dat de gemoederen in deze regio flink bezighoudt.

- 1 - 
Hooipolder is nu het enige knooppunt in Zuid-Nederland dat nog verkeerslichten kent. Er staan vaak files bij het knooppunt. Zeker als de verkeerslichten niet werken, leidt dit tot een verkeerschaos.

- 2 -
In 1967 ging de A27 als vierbaansweg open op het traject tussen Oosterhout en Geertruidenberg.

- 3 -
In 1969 werd de weg tussen Terheijden en Vlijmen aangelegd, maar pas in 1989 werd de weg vierbaans. De weg werd omgedoopt tot A59. Voorheen werd het de Maasroute genoemd. In de jaren '70 en '80 gebeurden al veel ongevallen op de kruising bij de A27. De verkeerslichten werden eind jaren '80 geplaatst. In 1989 vroegen enkele burgemeesters al of van Hooipolder een klaverblad kon worden gemaakt.

- 4 -
In 1998 wordt Hooipolder omgebouwd tot half klaverblad. 

- 5 -
In 2019 wordt Hooipolder deels aangepakt. Er komt een verbindingsboog die het verkeer op de A59 vanuit het westen meteen op de A27 brengt richting Gorinchem. Deze weggebruikers, een grote verkeersstroom, hebben dan geen last meer van de stoplichten. De verkeerslichten voor het rechtdoorgaand verkeer tussen Waalwijk en knooppunt Zonzeel blijven.

- 6 -
Om het knooppunt compleet aan te pakken is 100 tot 150 miljoen euro nodig. In dat geval zouden er geen verkeerslichten meer zijn. Het Rijk wil dit bedrag niet investeren. Veel partijen en bewoners in de regio pleiten voor een volledige aanpak. Het gepresenteerde plan gaat 10 miljoen euro kosten.

poll

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

PSV gaat het niet volhouden, Ajax wordt landskampioen

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
463 stemmen