Volledig scherm
De Rijzendeweg in het hooggelegen Woensdrecht. Geen huis bleef tijdens de Slag om de Schelde gespaard. foto archief bn destem

5 dingen die je moet weten over de bloedige Slag om Woensdrecht (video)

WOENSDRECHT -De Brabantse Wal is nooit meer dezelfde. Dat is de conclusie uit de bustour ‘De Slag om Woensdrecht’ die donderdagvoor het eerst is gereden. Oktober 1944 komt weer tot leven. ‘Zonder de Wal waren er minder doden geweest.’ Wat moet je weten over de slag om Woensdrecht?

De Slag om Woensdrecht’ vindt plaats in oktober 1944, met als dramatisch hoogtepunt 16 tot en met 24 oktober.
Naar schatting vallen aan Duitse en geallieerde kant bijna 1.000 doden
In de nacht van 7 op 8 oktober vinden ‘ongekend zware’ straatgevechten plaats aan het begin van de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Deze plek staat sindsdien bekend als ‘De Verwoeste Hoek’. Er sneuvelen 60 à 70 militairen.
Black Friday: op vrijdag 13 oktober 1944 opent het Canadese regiment The Black Watch een frontale aanval op de Duitsers. Die liggen ingegraven bij de spoorlijn van Bergen op Zoom naar Vlissingen en in de hooggelegen bossen bij Lindonk. De Canadezen moeten aanvallen door de vlakke polders ten westen van Woensdrecht.
Ze hebben bijna geen beschutting en rennen door open veld de vijand tegemoet. Er sneuvelen 58 Canadezen, er zijn twee Duitse gewonden.
Woensdrecht valt pas op 27 oktober in handen van de Canadezen. De slag heeft hier dan 21 dagen geduurd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond in oktober 1944, in het kader van de omvattender Slag om de Schelde, de "Slag om Woensdrecht" plaats waarbij Woensdrecht en Hoogerheide nagenoeg geheel platgelegd werden. Tussen 16 en 24 oktober werd er hevig gevochten tussen de Duitse troepen en de Canadese, waaronder de Royal Hamilton Light Infantry. Woensdrecht zou doorslaggevende betekenis hebben voor de toegang tot Zuid-Beveland, dat op zijn beurt toegang tot de Schelde en het gebruik van de haven van Antwerpen inhield. Pas op 24 oktober en na zware verliezen wonnen de Canadese troepen het gevecht en waren Woensdrecht en omgeving bevrijd. Voor deze slag en de slachtoffers ervan zijn een drietal monumenten opgericht, deze zijn te vinden rond het "Driehoekje" van de Nederheide, Nieuweweg en Onderstal.

poll

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

De traditie rond Prinsjesdag, inclusief de balkonscène, moeten we nooit afschaffen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
703 stemmen